Annons

”Gömda” utrymmen blir nya bostäder

Linköping Den gamla boxningslokalen i trevåningshusets källare stod tom i många år. Efter att 250 lass jord körts bort kunde den bli Christian Johanssons hem.
, , , ,

Christian Johansson öppnar dörren och välkomnar oss att kliva in.

Fram till för drygt ett år sedan hade det inte varit möjligt. Då fanns ingen dörr här och ingen uteplats att lapa eftermiddagssol på. Då låg det som nu är entré till hans och sambons lägenhet under marknivå. Men efter att mängder med sand och jord forslats bort, sammanlagt 250 lastbilslass, har det som var källare förvandlats till suterrängvåning.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

– Det är ju bostadsbrist. Jag tycker det är jättebra när man kan hitta alternativa lösningar, säger Christian Johansson.

Han bor i en av de 18 nya lägenheter som har skapats i två hus, av utrymmen som tidigare mest stod tomma. Hyresvärden Stångåstaden i Linköping har i många år haft problem med att lyckas hyra ut källarlokaler.

– Här hittade vi en död råtta när vi skulle börja renovera. Den var mumifierad, så den måste ha legat här hur länge som helst, säger Johanna Boivie när vi kommit in i Christians hall.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Hon är projektledare hos Stångåstaden och djupt engagerad i den förvandling som bland annat Tönsbergsgatan 4 har genomgått. Det huset har växt både uppåt och nedåt. Tre våningar har blivit fem, för inte bara källaren utan även vinden har byggts om till lägenheter. Även ett hus på närliggande Isafjödursgatan har ingått i projektet. De båda byggnadernas 66 lägenheter har blivit 84.

Tidigare i år nominerades Stångåstaden till organisationen Sabos pris för bästa renoveringsprojekt för satsningen där bolaget lyckats göra nya bostäder av ”gömda” utrymmen. Det blev en andraplats och ett hedersomnämnande.

Allt började med en lagändring. Stångåstaden hade redan tidigare undersökt möjligheten att bygga om vindar till lägenheter. Men kravet på tillgänglighet, i praktiken hiss, gjorde det för dyrt och ibland även för svårt att genomföra. Men 1 juli 2014 ändrades reglerna så att små lägenheter, upp till 35 kvadratmeter, inte behöver uppfylla samma krav på tillgänglighet som gäller för andra ny- och ombyggda bostäder.

Annons
Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Att bygga om källare var visserligen möjligt redan tidigare, men nu blev vindarna intressanta på allvar. Stångåstaden låg redan i startgroparna.

– Jag lämnade in bygglovsansökan 2 juli 2014. Allt var förberett och klart. Så vi måste ha varit bland de första i landet, säger Johanna Boivie.

Men även om det är befintliga hus som byggs om så kostar det en hel del, i genomsnitt 1,1 miljoner kronor per ny lägenhet. Stångåstaden bedömer att det därför bara är ekonomiskt rimligt att genomföra sådana här projekt i hus som ändå ska genomgå omfattande renovering.

– Det här ligger precis på gränsen till vad som är ekonomiskt gångbart, säger Lars-Göran Wirsén, fastighetsspecialist hos Stångåstaden.

Samtidigt är det ett sätt att skapa nya bostäder med centralt läge genom förtätning.

– Man kan ju önska att de nya reglerna kommit tidigare. Vi hade redan hunnit renovera ett antal hus där vindarna kunde ha byggts om, säger han.

Det finns de som inte klarar att bo många trappor upp utan hiss. Är det rätt att bygga lägenheter som inte är för alla?

Annons

– Tanken med regeländringen var framför allt att skapa fler ungdomsbostäder, säger Lars-Göran Wirsén.

Vi tar trapporna hela vägen upp, till vad som tidigare var vindsförråd. Vi ska hälsa på hos Jonathan Carling. Han är ung och har inga svårigheter med att gå i trappor.

– Fast det kan ju vara lite jobbigt när man kommer ner och upptäcker att bilnyckeln ligger kvar i lägenheten, säger han.

Hyran på cirka 5 100 kronor i månaden tycker han är helt okej.

– Allt är ju nytt. Och jag har sjöutsikt, säger han och pekar ut Roxen på slätten bortanför staden.

Fler liknande projekt är redan på gång. Vid det här laget har Stångåstaden renoverat de flesta av sina 1950-talshus. Byggnader från nästa årtionde står på tur och då handlar det om flera stora bostadsområden, som Västra Berga och Skäggetorp.

Läs också Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.