Gör det lättare att sopsortera
Det var i mitten på 1990-talet som lagen om producentansvar trädde i kraft. Lagen innebär att tillverkare av förpackningar och tidningar måste göra det möjligt för konsumenterna att sortera och lämna sitt avfall.
Annons
Men lagen fungerar inte i praktiken, hävdar fyra bostadsorganisationer i ett gemensamt upprop, Hyresgästföreningen, HSB, Fastighetsägarna och Sabo.
– Producenterna lever inte upp till sitt ansvar. I dag är det fastighetsägarna som står för en stor del av insamlingen som en service till de boende, säger Ewa Frisk vid Hyresgästföreningen.
Många hyresvärdar erbjuder fastighetsnära insamling av sopor och annat avfall, en service som i slutändan bekostas av hyresgästerna. Boende i flerbostadshus står i dag för 52 procent av kostnaderna för avfallshanteringen, 769 kronor per lägenhet, enligt den nybildade samverkansgruppen.
– Det måste vara enkelt att återvinna sitt avfall. Det ska vara max 200 meter till närmsta återvinningsstation. Fastighetsägarna ska inte behöva göra producenternas arbete, säger Ewa Frisk.
Hur tjänar hyresgästerna på det?
– Det är de boende som betalar hyrorna och det är där fastighetsägarnas kostnader läggs, säger Ewa Frisk.
John Strand är vd på FTI, förpackningsindustrins servicebolag. Han tillbakavisar bostadsorganisationernas kritik.
– Vi betalar faktiskt fastighetsägarna för det material som de samlar in. Och att ha som krav att det ska vara 200 meter till närmsta återvinningsstation är fullständigt orimligt. I Stockholm skulle det betyda återvinningsstationer där det i dag är parkeringsplatser och det skulle nog inte de boende tycka om, säger John Strand.
Vad säger du om påståendet att de boende står för 52 procent av kostnaderna för producentansvaret?
– De där siffrorna är omöjliga att genomlysa så det kan jag inte kommentera, säger John Strand.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.