Annons

Hon ser vad du slänger i soporna

Kungälv Tror du att ingen märker om du blandar plast i komposten? Då ska du läsa det här. Sopåkaren Beatrice Moberg ser allt.
Foto: Josephine Freje
”En gång tog jag själv ett kärl som vägde 200 kilo och drog runt – det är fyra gånger min egen vikt. Det gör jag inte om!” säger Beatrice Moberg, som själv kallar sig "stolt sopkärring".

Julen nalkas och med den växer vårt avfall. I synnerhet i år. Näthandeln med alla sina förpackningar väntas slå rekord när många väljer att avstå från att handla i fysiska butiker.

Omslagspapper, värmeljushållare och julgranar kan återvinnas. Men Beatrice Moberg, 26, vet att mycket också hamnar i de vanliga sopkärlen. Som lastbilschaufför för sophämtning i Kungälv har hon koll på det som vi andra sopslängare helst vill glömma bort. Hem & Hyra tog ett snack om våra vardagsvanor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad är det sjukaste du hittat i soporna?

– Det är nog en död höna. Jag tänkte att det måste tillhöra ovanligheterna, men jobbarkompisarna bara skrattade när jag berättade. De har hittat hela kärl fulla av döda hönor här ute på landet.

Tror vi sopslängare att ni inte ser vårt skräp?

Läs ocksåVärdens krav på Eva: ordna bil för att kunna sopsortera

– Ja, vissa verkar tro att de kan slänga vad som helst och att ingen kommer att märka det. Senast i går sa jag stopp. Jag skulle hämta trädgårdsavfall, men någon hade lagt massor av plast och hushållssopor bland grenar och kvistar. De soporna står kvar tills de lärt sig sortera rätt.

Annons

Vilka är värst, hyresgäster eller villaägare?

– Det är nog hyresgästerna, det är ju mindre risk att bli påkommen. Som tur är kör jag mest på landet och då vet alla vem som har slängt vad. Det är nog det bästa med det här jobbet, att svischa fram på de vackra vägarna mellan gårdarna. I småhusområdena blir det mer ”kör några meter, hämta kärl, in i bilen, kör några meter, hämta kärl”. Och det är ­nästan alltid någon som tycker att jag är i vägen.

Läs ocksåDu betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år

Vad är det störigaste med det här jobbet?

– De som tycker att jag ska hämta deras sopor men inte existera. Det är svårt att inte synas i en skrikgul lastbil. Det är mycket “måste du vända här” och ett evigt tutande, speciellt nere vid golfbanan. De sitter i sina fjuttiga bilar som att de var kungar, men kronan åker snabbt av deras huvuden när de kommer ur sina småbilar och jag sitter uppe vid ratten.

Vad gjorde att du valde det här yrket?

– Att bli lastbilschaufför ligger nog i blodet. Pappa var lastbilschaffis, men som liten var jag aldrig intresserad av att åka med. Intresset för att köra kom först under gymnasiet. Jag tror jag har “liten tjej, stor bil-syndromet”. Här kommer jag! Trots att jag väger 50 kilo kan jag flytta ton. Det är häftigt.

Annons

Vad vill du att vi sopslängare ska tänka på?

– Det kan verka som en detalj, men snälla vänd handtagen på kärlen utåt! Jag och mina kollegor har minst 300 kärl var att hämta på en dag. Om jag ska behöva vända på varje kärl har jag snart inga handleder kvar. Det kan räcka med ett tungt kärl för att jag ska få ont.

Vad brukar sopslängarna klaga på?

– En sak som ofta kommer upp som jag tycker är lite komisk är att folk tycker att sopkärlen är fula. Ja … de är ju inte till för att vara vackra utan för att funka. Jag brukar svara att alla i så fall har lika fula kärl, så vad spelar det för roll? Men vissa “pimpar” ändå sina kärl. Jag har sett allt från klistermärken med blommor till bilder på söta kattungar. Det är lite som att sätta en neonskylt på en bajskorv, jag skrattar när jag ser det.

Läs också Badirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.