Göteborgsvärd tvingad sänka hyran
Peter och hans grannar Therese och Johan, som egentligen heter något annat, bor hos en liten privatvärd i Göteborg.
De tröttnade på att värden varje år regelmässigt höjde hyran utan att huset underhölls.
– Nästan allting i huset fungerar dåligt. Tvättstugan är äcklig, mitt källarförråd har bara upptejpade sopsäckar som skiljevägg till grannen, ledstången är lös i trapphuset och så vidare. När man man mejlar om något fel åtgärdas det direkt ibland, men andra gånger får man inte ens svar, säger Peter.
Therese och Johan håller med och radar upp fler brister: överfulla sopbingar, trasiga golv, elledningar som sticker ut ur väggarna och flagnande fasader.
Hyresvärden har inte förhandlingsordning (se faktaruta) med Hyresgästföreningen, utan det är upp till de boende själva att förhandla sina hyror om de är missnöjda.
– Till sist ringde jag honom när det kom en höjning igen och sa att jag ville förhandla. Jag tror vi satt i fyra timmar, men han pratade om allt annat än sakfrågan och vägrade gå med på att jag skulle slippa höjning. Istället kom han med förtäckta hot om att han kunde få ut mig ur huset om han ville, säger Peter.
I det läget vände sig Peter till Hyresgästföreningen. Han fick med sig flera andra grannar, bland andra Therese och Johan. De hade redan innan funderat på att göra samma sak, efter att ha jämfört sin lägenhet och hyra med vad bekanta betalade för motsvarande standard och storlek.
– När vi mätte vår lägenhet visade det sig dessutom att det stod fel storlek på kontraktet. Den var inte 65 kvadratmeter stor utan 54, säger Therese.
Saken hamnade i hyresnämnden. Nämnden gjorde besiktning i huset och konstaterade att det stämde att förvaltningskvaliteten var låg. Hyresgästföreningen lämnade in exempel på likvärdiga lägenheter med lägre hyra.
Värden å sin sida argumenterade att det gällande bruksvärdessystemet inte fungerar, eftersom det inte ger en hyresvärd tillräcklig avkastning.
Resultatet blev att de boende fick rätt. Nämnden beslöt att hyrorna skulle sänkas betydligt.
Thereses och Johans hyra gick från 8 200 kronor i månaden till 5874 kronor. Peters hyra sänktes från 4 300 kronor till 3 142 kronor. Även de två andra grannarna som begärt ändrade hyresvillkor fick sänkningar i samma storlek. Dessutom fick de pengar tillbaka retroaktivt.
Värden överklagade till Svea hovrätt, men den beslöt att hyressänkningen skulle vara kvar.
– Det känns skönt att få en vinst, speciellt när man själv försökt förhandla och fått förtäckta hot tillbaka. Han (värden) förstod inte alls systemet för hur hyror förhandlas, han hade inga argument som spelade roll i hyresnämnden, säger Peter.
Beslutet gäller dock bara just de fyra hushåll som gick till hyresnämnden. För övriga och framtida hyresgäster finns inget som hindrar fastighetsägaren att fortsätta ta ut samma hyror som förut, så länge inte de också går till hyresnämnden eller begär förhandlingsordning.
Therese, Johans och Peters råd till andra som tycker att deras hyra verkar oskäligt hög är att inte köpa vilka argument som helst från värden.
– Håll koll på vad som gäller. Och kom ihåg att det inte är kört bara för att man skrivit på ett kontrakt en gång, säger Therese.
Peter tillägger:
– Det är svinbra att vara med i Hyresgästföreningen. Även om det tog ganska lång tid innan vi fick hjälp, så hade det varit svårt att driva det här själv.
LÄS MER:
- Om din hyresvärd har förhandlingsordning så måste alla förändringar kring ditt boende förhandlas med Hyresgästföreningen. Värden får inte ensidigt ändra villkor. Rättspraxis säger att det räcker att 30 procent av hyresgästerna vill ha förhandlingsordning för att en sådan ska införas.
- Är du osäker på om du betalar rätt hyra så kontakta Hyresgästföreningen. Din hyra kan alltid prövas av hyresnämnden, även om det inte finns förhandlingsordning. Du kan ha rätt att få tillbaka mellanskillnaden om du betalat för mycket.