Grannar i Danderyd piggast på att överklaga
Kjell Haglund, chefsanalytiker på Länsstyrelsen i Stockholms län, har frågat länets kommuner hur många bygglov de beviljade under 2015.
Slutsatsen är att länets kommuner fattade beslut i 15 800 bygglovsärenden, av dessa överklagades 764 stycken, 4,6 procent.
– I debatten låter det som att allt överklagas men så är det inte. Lite överraskande är att 25-30 procent av alla detaljplaner överklagas men bara 4,6 procent av alla bygglov. Det beror troligen på att detaljplaner berör fler människor, säger Kjell Haglund.
Bygglov krävs för alltifrån att fälla ett par träd till bygga på villan en våning. I stort sett är det bara grannar och närboende som har rätt att överklaga ett bygglov, vanligast är att en granne överklagar när en granne ska bygga ut eller förändra något på annat sätt.
Men skillnaderna i hur ofta grannar överklagar är stor mellan olika kommuner.
I Danderyd överklagas överlägset flest bygglov, av 407 ärenden överklagades 34 stycken eller 7,9 procent av alla ärenden under 2015. Som god tvåa kommer Solna och Stockholm på 6,9 procent.
I botten finns Tyresö där 1,2 procent av alla ärenden överklagas. Av 966 ärenden överklagades 13 bygglov. I Salem och Waxholm överklagas 1,4 procent av byggloven.
Men varför grannar i Danderyd är mycket mer benägna att överklaga än villaägare i Tyresö vet inte Kjell Haglund.
– Jag vågar inte spekulera i varför det ser ut så, men vanligt är att en granne överklagar när någon vill göra en ombyggnation som kommer för nära det egna huset, säger han.
Enligt Kjell Haglund rör majoriteten av bygglovsärenden småhus, antalet flerbostadshus är få.
Sammanställningen visar också att den som överklagar har ganska små chanser att stoppa ett projekt, nio procent av de överklagade ärendena leder till att bygglovet upphävs. Elva procent av överklaganden leder till att kommunen gör en ny prövning.