HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Grannar i Danderyd piggast på att överklaga

Stockholm Villaägare i Danderyd ligger i topp när det gäller att överklaga grannens bygglov. Minst antal överklaganden sker i Tyresö. Det visar en sammanställning som Länsstyrelsen i Stockholm har genomfört.

Kjell Haglund, chefsanalytiker på Länsstyrelsen i Stockholms län, har frågat länets kommuner hur många bygglov de beviljade under 2015.

Slutsatsen är att länets kommuner fattade beslut i 15 800 bygglovsärenden, av dessa överklagades 764 stycken, 4,6 procent.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– I debatten låter det som att allt överklagas men så är det inte. Lite överraskande är att 25-30 procent av alla detaljplaner överklagas men bara 4,6 procent av alla bygglov. Det beror troligen på att detaljplaner berör fler människor, säger Kjell Haglund.

Bygglov krävs för alltifrån att fälla ett par träd till bygga på villan en våning. I stort sett är det bara grannar och närboende som har rätt att överklaga ett bygglov, vanligast är att en granne överklagar när en granne ska bygga ut eller förändra något på annat sätt.

Annons

Men skillnaderna i hur ofta grannar överklagar är stor mellan olika kommuner.
I Danderyd överklagas överlägset flest bygglov, av 407 ärenden överklagades 34 stycken eller 7,9 procent av alla ärenden under 2015. Som god tvåa kommer Solna och Stockholm på 6,9 procent.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

I botten finns Tyresö där 1,2 procent av alla ärenden överklagas. Av 966 ärenden överklagades 13 bygglov. I Salem och Waxholm överklagas 1,4 procent av byggloven.

Men varför grannar i Danderyd är mycket mer benägna att överklaga än villaägare i Tyresö vet inte Kjell Haglund.
– Jag vågar inte spekulera i varför det ser ut så, men vanligt är att en granne överklagar när någon vill göra en ombyggnation som kommer för nära det egna huset, säger han.

Annons

Enligt Kjell Haglund rör majoriteten av bygglovsärenden småhus, antalet flerbostadshus är få.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Sammanställningen visar också att den som överklagar har ganska små chanser att stoppa ett projekt, nio procent av de överklagade ärendena leder till att bygglovet upphävs. Elva procent av överklaganden leder till att kommunen gör en ny prövning.

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.