Annons

Grannar i Kärrtorp vill köpa sin gård

Stockholm Ombildning till bostadsrätter eller försäljning till privat värd. Grannarna i Kärrtorp var inte sugna på något av alternativen. Tillsammans hittade de en tredje väg.
Foto: Sandra Ahlqvist
Andreas Sidkvist, Jennifer Lee och Caroline Åberg är med i föreningen som vill köpa huslängorna och bevara lägenheterna som hyresrätter.

Genom föreningen vill grannarna bevara sina lägenheter som hyresrätter, undvika utförsäljning till en privat hyresvärd och ta kontroll över sitt boende och hyreskostnaderna. Målet är att alla på gården ska kunna bo kvar i sina hyresrätter, med den egna föreningen som ny hyresvärd.
− Det här är ett sätt att komma bort från marknadshyror och renovräkningar, säger Andreas Sidkvist, en av initiativtagarna.
Renovräkning är ett begrepp som syftar på när fastighetsägare renoverar och i samband med det höjer hyrorna så kraftigt att många av de boende måste flytta.
Vid bordet i Andreas Sidkvists lägenhet sitter grannarna Jennifer Lee och Caroline Åberg, som också är med i föreningen.
Redan 2011 gjordes ett försök att ombilda lägenheterna i deras kvarter till bostadsrätter, men 70 procent av de boende sa nej. Nu verkar de som då ville köpa ut sina lägenheter ha gett upp.
Deras bostadsrättsförening är nedlagd, men den nya grönblå majoriteten i Stockholm har sagt att de vill ombilda fler hyresrätter till bostadsrätter i ytterstadsområdena. Att inte veta vad som ska hända med ens hem oroar, förklarar Jennifer Lee.
− Det blir otryggt med den rådande bostadspolitiken, som släpper fram oseriösa privata värdar. Det finns många exempel där lägenheter har sålts ut – och direkt har hyran höjts.
För att få köpa kvarteret måste Arkö kooperativa hyresrättsförening ha stöd av minst två tredjedelar av de boende i husen. En annan utmaning är finansieringen. Föreningen kan ta lån, men de måste få ihop pengar till den egna insatsen. Antingen får de boende gå in med det själva eller så måste de hitta en finansiär.
− Vi försöker se hur vi ska lösa det och tittar på alla möjliga alternativ. Det ska inte vara en fråga om pengar ifall man kan vara med eller inte, säger Caroline Åberg.
Vad prislappen för husen landar på vet de inte än. De har kontaktat fastighetsägaren Svenska Bostäder och hoppas få köpa under marknadsvärdet.
− Det tycker jag är rimligt. De säger ju att de vill ha blandade boendeformer i området, säger Andreas Sidkvist.
Han och de andra ser flera fördelar med att ombilda till kooperativ hyresrättsförening. Samtidigt som det ger mer kontroll över hyran ger det ökat inflytande över husen, menar de. De fantiserar redan om att sätta solceller på taket.
Någon konflikt med de grannar som tidigare ville ombilda till bostadsrätter har det inte blivit.
− Det behöver inte vara en motsättning utan man kan se kooperativ som en bättre lösning än att säljas ut till någon annan, säger Andreas Sidkvist och berättar att en person från den gamla bostadsrättsföreningen till och med sitter i kooperativets styrelse.
Hittills är det ovanligt att hyresgäster går ihop på det sättet som Arkö-gruppen har gjort, men det verkar som att de har satt i gång en våg i området. På en gård i närheten håller de boende på att starta en liknande förening och en grupp från Bagarmossen har hört av sig för att få tips.
− Jag hoppas att vi blir fler framöver. Det är inte så krångligt som många tror, säger Andreas Sidkvist.

Fakta: Små och stora kooperativ

Det finns både små och stora kooperativa hyresrättsföreningar i Sverige. Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB) har över 8 000 lägenheter.

I Tyskland finns nätverket Mietshäuser Syndikat, som hjälper boende att köpa sina fastigheter så att de sedan kan drivas som kooperativ. De första husen togs över på 1990-talet.

Efter valet 2018 meddelade den grönblåa majoriteten att de vill se fler ombildningar av hyreslägenheter i Stockholms ytterstad.

År 1990 ingick 34 procent av Stockholms lägenhetsbestånd i allmännyttan, och ägdes alltså av ett kommunalt bostadsföretag. År 2015 hade siffran sjunkit till 17 procent. Under samma period har andelen bostadsrätter ökat från 25 procent till 54 procent. Källa: SCB

Fakta: Så blir ni er egen värd

Gå ihop med grannarna och bilda en kooperativ hyresrättsförening. Informera och värva så många som möjligt.

Lämna hembud till Lantmäteriet. Då får värden inte sälja till någon annan under de närmaste två åren. Två tredjedelar av de boende måste vara med.

Lös finansieringen. Boverket kan gå in med lånegaranti, men ni måste få ihop pengar till den egna insatsen.

Fakta: Tips från Arkögruppen

1. Prata med grannar om hyresvärdens säljplaner.
2. Läs på! Det finns mycket på Boverkets hemsida.
3. Det är inte svårare att ombilda till hyreskooperativ än till bostadsrättsförening.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.