Grannar som läser tillsammans
Lina Chaza bläddrar i högen med böcker som ligger mitt på bordet med ena handen. Den andra håller ett fast tag om livet på dottern Mira Alissa, som skruvar på sig och verkar tycka att det är tråkigt att sitta stilla. Men snart riktas 1,5-åringens koncentration mot kakan som ligger framför henne samtidigt som hennes mamma börjar berätta för de andra kvinnorna runt bordet.
Lina berättar om boken hon precis har läst: ”Äppelpaj med extra vaniljsås” av Annelie Drewsen.
– Den är mycket romantisk, sammanfattar hon efter att ha gett en kort resumé av handlingen.
– Några ord är svåra för mig att förstå. Men boken var bra. Jag tycker om romantiska böcker, säger hon och hoppas hitta något lika bra att läsa här näst.
Tillsammans går gruppen igenom några ord som Lina hakat upp sig på. Vad de betyder och hur de används.
– Det här är jättebra för mig, säger hon.
Innan kriget kom till Syrien jobbade Lina Chaza som lärare i engelsk grammatik. Kanske återupptar hon läraryrket i sitt nya hemland. Men helst vill hon jobba som journalist.
– Jag hoppas kunna utbilda mig till det, säger hon och ser bokcirkeln som ett steg på väg mot målet.
Bokcirkeln för kvinnor som vill träna svenska är ett samarbete mellan flera olika aktörer och leds av personal från Mjölby bibliotek. Under våren har fem träffar hållits i Hyresgästföreningens lokal i Östra Lundby, där majoriteten av deltagarna bor.
Ingen föranmälan krävs utan det är drop in som gäller. Vid just det här tillfället är ett tiotal kvinnor med och flera har tagit med sina barn.
Varför bara kvinnor?
– Många nyanlända kvinnor saknar sysselsättning och tvingas vänta på att komma med i någon aktivitet. Exempelvis kan det vara kö till att få börja läsa svenska för invandrare, SFI. Många är också hemma med små barn. Det är generellt svårare för kvinnor än för män att få tillfällen att träna på svenska, säger Anna Moberg, integrationssamordnare på Mjölby kommun.
Helena Bengtsson och Maria Niemi jobbar med integration på Mjölby bibliotek. De tar varje gång med ett antal böcker ur utbudet av lättläst litteratur för vuxna. Böckerna är indelade i svårighetsnivå 1–3 och den som Lina Chaza precis läst är nivå 3.
– Det finns ganska mycket att välja på, berättar biblioteksassistent Maria Niemi.
Portabel utlåningsutrustning gör att lokalen förvandlas till en liten biblioteksfilial. Är det någon som saknar lånekort så hjälper Maria och Helena till att fixa ett.
– Alla kan få lånekort på biblioteket. Många av de nyanlända som vi möter är inte vana vid bibliotek som är gratis och öppna för alla och inte bara till för personer som studerar, säger Maria.
Vid varje träff får de som vill berätta om vad de har läst. Wafaa Kwais tycker att det är bra att inte bara träna på att läsa på svenska, utan också att tala inför andra. Även hon har sina rötter i Syrien och går nu på gymnasiet.
– Jag vill bli advokat eller tandläkare. Helst tandläkare. Jag vet att det är svårt, men jag pluggar väldigt mycket så det ska gå, säger hon.
Nu hoppas hon och hennes grannar på att bokcirkeln kan fortsätta i höst.
– Jag tror att det blir så även om ingenting är bestämt än, säger bibliotekarie Helena Bengtsson.
Maria Niemi är biblioteksassistent på Mjölby bibliotek. Hon tipsar om en serie böcker av författaren Tomas Dömstedt om paret Sara och Sami. Böckerna tar, ofta på ett humoristiskt sätt, upp olika relationsproblem. I ”Sara och Sami och svärmor” handlar det exempelvis om hur paret fiffigt löser problemet med att svärmor lägger sig i deras liv för mycket.
- Bokcirkeln på lättläst svenska är ett samarbete mellan biblioteket i Mjölby, kommunen, hyresvärden Bostads-
bolaget och Hyresgästföreningen. - De flesta av träffarna hålls i Hyresgästföreningens lokal mitt i bostadsområdet Östra Lundby.
- På en av träffarna under våren gjorde gruppen studiebesök på Mjölby bibliotek.
- Ta med legitimation till biblioteket för att få ditt lånekort. Det gäller i hela Östergötland samt Tranås.
- Barn kan få lånekort från och med året de fyller 6 år.
- Lånekortet är gratis och det kostar inget att låna. Däremot måste du betala förseningsavgift om du inte lämnar tillbaka det du lånat i tid (gäller ej barnböcker).
Källa: Götabiblioteken
- ”Melodifestivalen” av Christina Wahldén, lättläst nivå 1. Om familjen Vega som följer Melodifestivalen på TV.
- ”Resan” av Hans Peterson, lättläst nivå 1.
Om Jonas och Anna som åker på semester till Florens
i Italien. Boken ingår i en serie om samma karaktärer. - ”Den blinda floristen” av Sofia Bergvall, lättläst nivå 3.
Om en flicka som inte kan se men ändå kan komponera fantastiska buketter när hon praktiserar i en blomsteraffär.
- Det är bra att ha en lokal att träffas i, men det går också att hålla kontakt via internet.
- Biblioteket kan tipsa om böcker att läsa.
- Glöm inte fikat!