Grannarna som gör läxor tillsammans
Snön har lagt sig i ett tunt lager över Skäggetorp. Det är slaskigt på gångvägarna och isande vindbyar sveper fram mellan husen.
Honer Said Kasmin, Helan Said Kasmin och deras mamma Evin Hosein lämnar det bistra vädret bakom sig och kliver in i värmen i samlingslokalen på Skattegården 33. Fikat är framdukat och runt bordet sitter redan flera barn med sina skolböcker.
Emanuel Ishak är sex år och går i förskoleklass, men har redan fått sina första läxor.
– Jag tycker att det är lite tidigt. Man borde vänta tills barnen är sju, åtta år åtminstone, tycker Emanuels mamma, Dema Ishak.
Men hon är mån om att sonen och hans syskon inte ska komma efter i skolan. Det är skälet till att hon brukar ta med sig flera av barnen till lokalen på onsdagseftermiddagarna, då det erbjuds läxhjälp. Dema är en av de vuxna som brukar hjälpa till.
– Jag är bra på matte, men sämre på svenska. Men det finns andra som är bra på ord och stavning.
Ingen av föräldrarna har någon pedagogisk utbildning.
– Men vi är duktiga på olika ämnen och tillsammans blir det bra, säger Esmeralda Rojas, en annan av föräldrarna som hjälper till.
Emanuel Ishak tränar på alfabetet.
– A. B. C. D, säger han, tar en paus och fortsätter:
– E. F.
Samtidigt skriver han bokstäverna på ett papper, igen och igen. För varje försök går det lite snabbare. Esmeralda ger beröm.
Helan Said Kasmin kunde lämna sina skolböcker hemma den här gången. Hon har redan gjort veckans uppgifter.
– Vi brukar få läxor på måndagar och fredagar, säger hon.
Bäst tycker hon om matte och svenska. Därför går de läxorna fort att göra.
– Men ibland är det svårt, säger Helan, som går i femte klass.
Enligt Skolverkets statistik har eleverna som går ut grundskolan i Skäggetorp lägre betyg än i någon annan stadsdel i Linköping.
Här bor många människor med bakgrund i andra länder och Esmeralda Rojas tror att förklaringen delvis kan finnas där. Att det är svårare att ta till sig undervisningen när man inte kan språket ordentligt.
– Jag tycker att barnen som kommer hit är jätteduktiga. Men det kan vara svårt att få hjälp med läxorna hemma, om föräldrarna kanske inte kan svenska så bra. Det bor också många stora familjer här och det kan vara svårt att få tillräckligt med lugn och ro hemma för att kunna göra läxorna. Det var därför vi startade det här, säger hon.
Målet är att ge områdets barn bättre förutsättningar att klara skolan och få bättre betyg.
Läxhjälpen erbjuds som en del i projektet Framtidens
Ullevi, som hyresvärden Stångåstaden och Hyresgästföreningen driver tillsammans. Även vuxenstuderande är välkomna.
Ibland blir det stökigt även i lokalen, särskilt när mindre barn följer med sina större syskon. Esmeralda hoppas att verksamheten ska kunna flytta till en större lokal i området under våren, med bättre plats för både nytta och nöje.
Även om det är gott om vuxna som ställer upp så är det ont om män. Inte en enda har kommit den här dagen, och så brukar det ofta vara.
– Min sambo har sagt att han vill, men han jobbar. Så är det nog i många familjer, menar Esmeralda.
Framtidens Ullevi är inte ensamma om att erbjuda läxhjälp i Skäggetorp.
– Nu har skolorna också börjat göra det. Det är bra, även om det betyder att färre barn kommer till oss, säger Esmeralda och sätter sig intill Honer Said Kasmin för att hjälpa honom att komma vidare med en sifferuppgift.
Insatsen är helt ideell.
– Vi gör det här för barnens skull.