Grannarna upptäckte sexköparnas hemliga ingång – affärsman styrde från fängelset

Den 64-åriga mannen har drivit en mängd olika företag, bland annat inom reklam-, it- och fastighetsbranschen. Men de senaste åren verkar han ha inlett en helt annan verksamhet. För två år sedan dömdes han till ett längre fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Han hade bland annat tagit emot en beställning av flera kilo cannabis.
När affärsmannen sedan satt i fängelse hyrde han ut sin lägenhet – med uteplats och altan. Men det var inga vanliga hyresgäster som flyttade in i hans bostad i det prestigefulla området i Stockholm.
Grannen såg smygande män
Kort efter att 64-åringen hamnat bakom galler mejlade en granne till hyresvärden. Tipset handlade om att en ström av olika män – med jämna mellanrum – kom på besök i lägenheten. Männen smög in via uteplatsen och ingången från altanen. Grannen hade observerat besökarna och också sett att två kvinnor flyttat in i 64-åringens bostad. Hyresvärden misstänkte att det pågick sexhandel.
Några veckor senare slog polisen till mot lägenheten efter att ha spanat på den en tid. Man grep två män för sexköp, varav en av dem erkände brottet. Det hade alltså funnits en bordell i affärsmannens lägenhet.
När säkerhetsansvariga från hyresvärden besökte affärsmannens lägenhet efter tillslaget var persiennerna neddragna och belysningen i lägenheten var dämpad. De säkerhetsansvariga träffade en tjeckisk kvinna som vittnade om att hon tillsammans med en vän sålt sex, förklätt till tantramassage, i lägenheten. Sexhandeln såg ut att ha fortsatt och hyresvärden beslutade att vräka affärsmannen.
64-åringen tog det hela till Hyresnämnen och hävdade att han inte hade en aning om att det förekommit sexhandel i lägenheten. Enligt affärsmannen hade han blivit kontaktad av en god vän under när han avtjänade sitt straff. Vännen hade undrat om hans tjeckiska väninna skulle kunna låna 64-åringens lägenhet en tid när hon besökte Stockholm. De beslutade att kvinnan skulle vara ”blomstervakt” och sköta om lägenheten, men inte betala hyra.
Ingen chans att bättra sig
Rätten gick på värdens linje och skrev: ”En hyresrätt är förverkad och hyresvärden berättigad att säga upp hyresavtalet om hyresgästen utan behövligt samtycke eller tillstånd upplåtit lägenheterna i andra hand samt inte kan visa någon giltig ursäkt för detta. Detsamma gäller om lägenheten helt eller till väsentlig del används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.”
I vanliga fall när en hyresgäst misskött sig finns möjligheten att ändra sitt beteende och få bo kvar. Men när det gäller bevisad sexhandel i lägenhet finns inte den möjligheten.
Affärsmannen överklagade till Hovrätten och ville ha nya vittnesförhör med honom själv, den goda vännen och den tjeckiska kvinnan. Men Hovrätten fastställde Hyresnämndens beslut, utan fler förhör. 64-åringen måste därför flytta ur lägenheten senast i sommar.
1. Skaffa tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden
Du måste alltid ha ett skriftligt tillstånd från din hyresvärd eller, om värden nekar, från hyresnämnden innan du hyr ut i andra hand. Uthyrning utan tillstånd innebär en stor risk att du blir uppsagd och förlorar din hyresrätt.
2. Skriv ett tydligt andrahandskontrakt
Ett skriftligt kontrakt minskar risken för missförstånd och tvister. Kontraktet ska reglera hyrestid, hyresbelopp, vad som ingår i hyran, eventuella inventarier och ansvar för skador. Om du hyr ut längre än två år bör du avtala om att andrahandshyresgästen avstår från besittningsskyddet.
3. Ta inte ut för hög hyra
Hyran får inte vara högre än den du själv betalar, med ett mindre påslag om lägenheten är möblerad. Tar du ut för hög hyra riskerar du att bli återbetalningsskyldig och i värsta fall bli av med kontraktet. Det är dessutom brottsligt att ta ut ersättning utöver hyran.
4. Kontrollera andrahandshyresgästens ekonomi och dokumentera lägenheten
Försäkra dig om att hyresgästen kan betala hyran genom att begära referenser och gärna en kreditupplysning. Gör en inventarieförteckning och dokumentera skador eller brister i lägenheten, till exempel genom att fotografera eller filma, för att undvika framtida tvister om skick och ansvar.
Källor: Sveriges domstolar, Hyresgästföreningen