Grannens rök gav Alma astma
Grannen rökte på sin uteplats, alldeles intill Lindströms ytterdörr som var otät. AB Bostaden försökte täta, men det trängde fortfarande in rök. De tätade själva, men fick det inte helt tätt.
När dottern Alva föddes blev rökandet outhärdligt.
– Alva hade en förkylning som aldrig gick över. Vi fick åka till akuten flera gånger för att hon inte kunde andas, berättar Carola Lindström.
Alva fick diagnosen barnastma och hade som mest tre olika astmamediciner. Familjen talade med grannen, med kvartersvärden och AB Bostaden. De provade luftrenare. Men det blev inte bättre.
De tog kontakt med miljö- och hälsoskyddsnämnden men fick inget gehör trots att mätningar visade att det fortfarande sipprade in rök trots Bostadens tätningsförsök. Till slut var familjens enda utväg att flytta ut ur lägenheten. Någon förtur i AB Bostadens kö fick de inte. Inte heller någon kortare uppsägningstid.
– Det har känts som att slåss mot väderkvarnar när man inte fått någon hjälp, säger Carola.
Familjen hittade ett hus de kunde hyra i en by norr om Umeå. De har tagit hjälp av Hyresgästföreningen för att få AB Bostaden att ersätta deras omkostnader, bland annat dubbel hyra.
– Det borde ha gått att hitta en lösning i det här enskilda fallet. Familjen kunde ha fått förtur, tycker Niclas Sundell, jurist på Hyresgästföreningen.
AB Bostaden beklagar att familjen tvingats flytta.
– Vi har vidtagit många åtgärder för att lösa de problem som familjen upplevde, vi kunde inte göra så mycket mer, säger Jeanette Forssén, på AB Bostaden.
Övervägde ni att ge familjen förtur i bostadskön?
– Nej. Förtur i vår kön får de som har särskilda behov och många står i kö. Vårt kösystem är så rättvist som möjligt där den med längst tid får erbjudande först. Naturligtvis ser vi även till individuella behov. Det här fallet försökte vi lösa genom andra åtgärder, då vi inte till 100 procent kunde garantera att det som familjen upplevde som ett problem skulle lösas genom förtur.
Sedan 2005 är det förbjudet i Sverige att röka på restauranger, skolor, kollektivtrafik samt inom hälso- och sjukvården.Det är inte förbjudet att röka på allmänna och offentliga platser, balkonger eller uteplatser.I våras gav regeringen Folkhälsoinstitutet i uppdrag att utreda hur det ser ut med den passiva rökningen på allmänna platser och lämna förslag på hur den kan minskas. Miljöer där det finns barn ska granskas extra.Den årliga folkhälsoenkäten visar att 15 procent av svenskarna utsätts för passiv rökning minst en gång i veckan.AB Bostaden har fastigheter där rökning är förbjuden men där har inget varit ledigt det senaste året.