Annons

Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det

Varberg Hyresvärden hävdar att det gynnar den biologiska mångfalden – hyresgästen menar att det är vanvård att inte klippa gräset. Nu har hyresnämnden sagt sitt i tvisten.
En vildvuxen gräsmatta
Foto: Hyresnämnden
Utanför uteplatsen får gräset växa som det vill.

Kan hyresvärden sluta klippa gräset och hänvisa till att det gynnar biologisk mångfald – många arter i naturen. Den frågan har nu prövats rättsligt.

Hyresgästen bor på en mindre ort i Varbergs kommun. Här slutade hyresvärden att klippa gräset och häcken. När det hade gått ett år fick hyresgästen nog. Hon vände sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De kontaktade hyresvärden och när de inte nådde någon framgång beslöt de att ta tvisten till hyresnämnden i Göteborg.

Enligt hyresgästen är gräsmattan utanför lägenheten så vanskött att det inte går att använda den alls. Dessutom finns risk att den drar till sig inte bara fästingar utan också möss och råttor, menar hon.

”Den biologiska mångfalden ökar”

Med Hyresgästföreningen som ombud ansökte hon om ett så kallat åtgärdsföreläggande med motiveringen att gräsmattan är hyresvärdens ansvar och ville att hyresnämnden skulle tvinga värden att klippa den.

Annons
En vildvuxen gräsmatta
Gräset är så långt att det lägger sig ner.

Värden å sin sida gav ett kort skriftligt svar: ”Vi anser att den biologiska mångfalden ökar ifall fler inte klipper sina gräsmattor” och lade till att Kungsbacka kommun väljer att inte göra det av samma anledning. Värden skriver också att det finns kostnadsskäl och att det finns en gräsklippare i ett förråd som hyresgästerna är fria att använda.

Högt gräs kan provocera

Förra året gjorde Hem & Hyra en granskning som visade att mer än hälften av de kommunala bostadsbolagen i södra och mellersta Sverige låter områden växa mer vilt i syfte att gynna den biologiska mångfalden. Granskningen visade också att hyresgäster gillar fina ängar men att högt gräs kan provocera.

Hyresgästföreningen drev fallet i Varberg som ett åtgärdsföreläggande. När hyresnämnden i Göteborg nu har prövat frågan konstaterar de allmänt att gräsklippning inte passar särskilt bra att prövas som ett åtgärdsföreläggande. Anledningen är att en gräsmatta kan växa fort och behöver bli klippt ofta eller så växer den inte alls. I detta fall har dock gräset inte blivit klippt på så länge att det nu är så högt att det skulle krävas mer än bara en klippning.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Gräset behövde inte bli klippt i Linköping

I beslutet konstaterar nämnden att kvinnan har en uteplats med trätrall och plattor. Enligt hyresnämnden innebär den oklippta gräsmattan utanför inte ett ”hinder eller men i hennes nyttjandet av lägenheten”. Nämnden anser vidare att gräset inte är en brist i underhållet att det motiverar ett åtgärdsföreläggande.

Hyresnämnden i Göteborg hänvisar till ett avgörande i Svea hovrätt 2018. I det fallet ville en hyresgäst i Linköping att värden skulle bli ålagd att klippa gräsmattan utanför hans uteplats. Där satte en häck skott och spred sig.

Annons

Svea hovrätt gick på samma linje som Hyresnämnden i Linköping hade gjort och ansåg inte att det var en brist som behövde bli åtgärdad av hyresvärden. En omständighet där var dock också att hyresgästen tidigare själv hade skött om gräsmattan.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Nämnden konstaterar slutligen att den oklippta gräsmattan i Varberg i stället för ett bli ett åtgärdsföreläggande får ”beaktas vid hyressättningen”.

Hyresgästföreningen och hyresgästen vill inte kommentera hyresnämndens beslut som kom i december.

Fakta:  Åtgärdsföreläggande
  • En ansökan om åtgärdsföreläggande lämnas till hyresnämnden. Om nämnden beslutar om föreläggande måste hyresvärden åtgärda vissa brister inom en viss tid.
  • Ibland kan ett åtgärdsföreläggande kopplas till böter, vite. Oftast sker det om felen inte blir åtgärdade.
Fakta: Möt Ted på hans utegård år 2040

Man som står på sin utegård.Arter försvinner i hög takt. Det är en anledning till att många bostadsbolag nu jobbar med biologisk mångfald. Läs Hem & Hyras framtidsscenario om hur bostadsområden kan se ut om några år. Här bor Ted och hans hyresvärd har slutat klippa gräsmattorna. Hyresgästerna och värden jobbar tillsammans på gården och med kunskap och acceptans för biologisk mångfald.

Biologisk mångfald i våra bostadsområden
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.