Annons

Grönt ljus för äldreutredning

Nyheter Hyresgästföreningen ställer sig bakom samtliga förslag i utredningen om äldres boende. Föreningen är särskilt positiv till förslagen om hissbidrag och höjt bostadstillägg, enligt Karin Andersson-Lindeberg, utredare på Hyresgästföreningen. ​
Utredningen om äldres boende som presenterades i januari innehöll en rad förslag på hur boendesituationen för äldre i Sverige kan förbättras.
Bland annat ska kommunerna kunna få stöd för att bygga trygghetsbostäder, en form av boende där det finns tillgång till personal och gemensamma utrymmen, men där man inte måste ha ett stort vårdbehov för att få plats. 
Utredningen föreslog också ett särskilt hissbidrag för att förbättra tillgängligheten i fastigheterna. Kostnaden beräknades till 3,2 miljarder kronor.
 
Karin Andersson-Lindeberg är utredare på Hyresgästföreningen. Hon är mycket positiv till utredningen och förklara att föreningen ställer sig bakom samtliga förslag.
Hon lyfter särskilt fram hissbidraget, men även utredningens förslag om höjt bostadstillägg för pensionärer.
– Många äldre har väldigt knaper ekonomi och för dem skulle det betyda mycket, säger Karin Andersson-Lindeberg.
 
 

Annons
Annons
Fakta: Grönt ljus för äldreutredning

Fakta: 300 000 lägenheter saknar hiss

I Sverige finns 240 000 personer som är 85 år eller äldre. Om 30 år är denna åldersgrupp nästan dubbelt så stor. De allra flesta äldre bor i vanliga bostäder. Bara en fjärdedel av dessa bostäder är tillgängliga för funktionshindrade. Cirka 300 000 lägenheter på tredje våningen och uppåt saknar hiss.Källa: Bo bra hela livet. SOU 2008:113

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Efter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Ministern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.