Annons

Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Stockholm Stiftelsen Stora Sköndal gav i två brev sken av att hyran på ett äldreboende i södra Stockholm var förhandlad. Men det var den inte. Nu uppmanar Hyresgästföreningen de boende att inte betala den nya hyran. "Det är ju lurendrejeri," säger en anhörig.
Foto: Åsa Brixberg/Pixabay
Stiftelsen Stora Sköndal har skickat ut brev om ny hyra till de boende på äldreboendet Villa Skönviken, där det framstår som att hyresgästernas hyra har förhandlats, trots att så inte är fallet.

I maj 2023 gick ett brev ut till de 108 lägenheterna på äldreboendet Villa Skönviken i södra Stockholm från hyresvärden stiftelsen Stora Sköndal.

I brevet står det att Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse om hyreshöjningar. ”Enligt överenskommelsen höjs hyrorna för särskilt boende inom Stora Sköndal med 3 % från och med 2023-02-01”, står det.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Jag tolkade brevet som att hyran var förhandlad. Det stod tydligt att de nått en överenskommelse och att allt var klart, säger en anhörig till en person som bor på äldreboendet som Hem & Hyra har varit i kontakt med.

Men problemet var att äldreboendet Villa Skönviken aldrig hade ingått i förhandlingen.

Äldreboendet Villa Skönviken är i tre plan, och alla lägenheter är på 30 kvadratmeter med fransk balkong.

”Blev upprörd”

Åsa Brixberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, reagerade starkt på brevet. Hon hade varit med och förhandlat hyran för två andra av stiftelsens fastigheter, och visste att hyran för Villa Skönviken inte hade varit med.

– Jag blev upprörd. Om man bor i en fastighet utan förhandlingsordning och hyresvärden vill villkorsändra så ska de göra det direkt med hyresgästerna. Man kan inte använda vår överenskommelse och säga att den även gäller den här fastigheten, säger hon.

Åsa Brixberg tog kontakt med stiftelsen Stora Sköndal för att ställa frågor om brevet och påtala att det var problematiskt. Men efter att årets hyror var färdiga fick de äldre på Villa Skönviken ett nytt, liknande brev.

Stiftelsen Stora Sköndal har skickat ut två brev till de boende på Villa Skönviken i samband med hyreshöjningarna under 2023 och 2024.

”Sätter trovärdighet på spel”

Den här gången hade Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen inte lyckats enas om hyreshöjningen, och en särskild skiljeman hade beslutat om en hyreshöjning på 5,8 procent.

I det nya brevet till hyresgästföreningen hade formuleringen ”Enligt överenskommelsen” ändrats till ”I enlighet med överenskommelsen”. Men Åsa Brixberg på Hyresgästföreningen menar att även det andra brevet ger sken av att äldreboendets hyra hade blivit förhandlad.

Annons

– Att det sker igen efter att jag kontaktat stiftelsen visar att de har gjort det här medvetet. Det finns ingen anledning för de boende att inte tro på den informationen som de skickar ut. Stiftelsen sätter sin trovärdighet på spel här. Det är jättefräckt, säger Åsa Brixberg.

Grundhyran för äldreboendet är inte förhandlad mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Efter årets höjning kommer hyran nu landa på 9 743 kronor från 1 augusti 2024. Lägenheterna är 30 kvadratmeter stora och har pentry, dusch och toalett. Det finns även gemensamhetsutrymmen och en vinterträdgård. Mat- och vårdkostnader tillkommer.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Hyra på nästan 10 000 kronor

Den anhöriga som Hem & Hyra har varit i kontakt med blev förvånad över hyreshöjningen, med tanke på att grundhyran redan är så pass hög.

– Det är nästan 10 000 kronor, för en etta på 30 kvadratmeter. Snart börjar min anhöriga gå minus. Då måste jag börja skjuta till pengar, säger personen.

Åsa Brixberg på Hyresgästföreningen gör bedömningen att hyran hade legat lägre om den hade blivit förhandlad med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– Vi anser att det här är en hög hyra, nästan oavsett vilken standard det är, säger hon.

Den anhöriga som Hem & Hyra har varit i kontakt med är nöjd med boendet och omsorgen på Villa Skönviken i övrigt, och säger sig vara förvånad över stiftelsens agerande när det kommer till hyrorna. Av de 108 lägenheterna är 72 avsedda för äldre med demenssjukdom.

– Det är ett sätt att utnyttja gamla människor, att man skickar ut sådana här brev. Många kollar inte upp det. Om man är dement så kan man ju inte reagera på en hyreshöjning. Det är lättare att lura en sådan person, säger den anhöriga.

Annons
Åsa Brixberg, förhandlare på Hyresgästföreningen utanför Villa Skönviken.

Vad tycker du att man ska göra från stiftelsens sida?  

– Man får teckna en förhandlingsordning, där man är med och förhandlar med Hyresgästföreningen på ett korrekt sätt. Om man skickar ut brev om att man förhandlar så ska man ju ha gjort det också. Annars är det ju lurendrejeri.

Uppmanar att inte betala

Eftersom hyreshöjningen inte är förhandlad är de boende inte skyldiga att betala den nya hyran, förklarar Åsa Brixberg på Hyresgästföreningen. Hon uppmanar nu hyresgäster som har autogiro att pausa betalningen och i stället betala den gamla hyran manuellt.

– Man kan se det som att det här är stiftelsens yrkande, vad de vill ha. Betalar man då hyreshöjningen ses det som att man accepterar den. Mitt råd är att man kan fortsätta att betala den gamla hyran, eftersom det inte finns något avtal om att hyran har ändrats. Om stiftelsen vill ändra och inte kommer överens med hyresgästerna så kan stiftelsen vända sig till hyresnämnden för att få till hyresjusteringen, säger hon.

Vad tycker du att stiftelsen Stora Sköndal ska göra nu?

– Jag tycker att de ska dra tillbaka hyreshöjningen. Vi hade inte tecknat 5,8 procents hyreshöjning för den här fastigheten, eftersom de har för höga hyror.

Här kan du läsa hur Tomas Krywult, vd för Stora Sköndals Framtidsutveckling AB, svarar på kritiken kring stiftelsens hyreshöjningar.

Fakta: Stiftelsen Stora Sköndal
  • Stora Sköndal ligger i en parkmiljö vid Drevvikens strand i stadsdelen Farsta i södra Stockholm.
  • 1905 köptes området Stora Sköndal av Svenska Diakonisällskapet, som är grunden för stiftelsen Stora Sköndal.
  • Stiftelsen Stora Sköndal beskriver sig själva som en idéburen och icke vinstutdelande organisation med verksamhet inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning.
  • Villa Skönviken är ett av stiftelsens särskilda boenden för äldre. Här finns 108 lägenheter på 30 kvadratmeter vardera, fördelade på tre våningsplan.

Källa: Stockholm stad/stiftelsen Stora Sköndal.

Fakta: Så funkar det om du inte har förhandlingsordning
  • För att Hyresgästföreningen ska få representera de boende i en hyresförhandling krävs det att det finns förhandlingsordning (FO).
  • Hus som ägs av privata småvärdar saknar ibland förhandlingsordning. Att hyra i en fastighet utan förhandlingsordning innebär att värden förhandlar direkt med hyresgästen.
  • Om du bor i hus utan förhandlingsordning och din värd har meddelat höjning har du en månad på dig att ta reda på om höjningen är skälig, till exempel genom att kontakta Hyresgästföreningen. Om du tycker att värden vill höja för mycket, är ett gott råd att bestrida höjningen skriftligt. Viktigast är dock att fortsätta betala den tidigare hyran, något du kan göra utan risk.
  • Hyresvärden kan vända sig till hyresnämnden för att få höjningen prövad. Hyresnämnden fattar ett beslut om vad den nya hyran ska vara. Hyresgästföreningens medlemmar kan få hjälp av en förhandlare i nämnden.
  • Om 40 procent av grannarna i ett hus vill, kan man ansöka om att huset ska få förhandlingsordning.
    Källor: Hyresnämnden och Hyresgästföreningen
Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.