Annons

Grönt ljus för ”paketering”

Nyheter ​Hovrätten godkänner två ombildningar som överklagats av Hyresgästföreningen i Stockholm. Försäljningarna sker genom dotterbolag, så kallad paketering, något som kritiserats kraftigt av Hyresgästföreningen.
Det var i februari förra året som ärendet hamnade i hyresnämnden. Fastighetsägaren, en familj i Stockholmstrakten, hade planer på att sälja två av sina hus till bostadsrättsföreningar som bildats av de boende.
För att undkomma skatt skulle husen säljas via dotterbolag, en så kallad paketering. Det betyder att husen först säljs till ett helägt dotterbolag för att därefter säljas till den slutliga köparen, det vill säga bostadsrättsföreningen.
Men innan huset kan ombildas måste alltså det första ledet i köpet godkännas, det vill säga överlåtelsen till dotterbolagen.
Men det överklagades av Hyresgästföreningen.
Köparen, det vill säga dotterbolagen, hade inget intresse av att långsiktigt förvalta husen utan det enda syftet med förfarandet var att maximera säljarnas vinst, enligt föreningen.
 
Köpet borde därför inte godkännas, enligt Hyresgästföreningen som hänvisade till förvärvslagen.
Säljaren hävdade å sin sida att dotterbolagens syfte med köpet inte spelade någon roll, eftersom de inte var den slutgiltiga köparen. Det var i stället bostadsrättsföreningarna och det fanns inga invändningar från Hyresgästföreningen gällande deras förvaltningsintresse, enligt säljaren.
Hyresnämnden gick på säljaren linje och godkände försäljningen. Nämnden hänvisade till en dom i hovrätten från samma år som klargjorde att det var okej med paketeringar, eftersom det inte fanns några allmänna bostadspolitiska skäl som talade emot.
Hyresgästföreningen gav sig inte utan överklagade till hovrätten som nu kommer med sin dom. Rätten ser ingen anledning att ändra på hyresnämndens beslut utan godkänner försäljningen. Ombildningen kan därför genomföras

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.