Annons

Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen

Nyheter Barn kommer att dö och förskolan brinna. Det var mannens budskap till personal och föräldrar på förskolan i hyreshuset. Även värden fick hot om att han skulle skjutas "som ett vildsvin" och att huset skulle sprängas i luften. Till slut blev rädslan så stor att förskolan flyttade till en annan plats.
Foto: Flickr

Mannen i 40-årsåldern flyttade till lägenheten i Stockholms innerstad för ett och ett halvt år sedan. Det dröjde inte många månader innan stämningen i hyreshuset kom att präglas av störningar, ilska och rädsla.

Eftersom mannen ägnade sig åt konstnärligt skapande under nätterna och ville sova dagtid förargades han över förskolan i huset, som lät barnen leka på gården. I gengäld spelade mannen ”extremt hög” hårdrock och klassisk musik under merparten av dagarna och fram till fyra på nätterna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I takt med att grannarnas desperation över den dånande musiken växte började mannens aggressioner mot förskolan att eskalera. Pedagoger hotades och förskolan bombarderades av e-post, brev och anslag med förvirrade budskap. Redan då kände sig personalen så illa till mods att mannen polisanmäldes.

Utöver musiktortyren utsattes grannar i huset för hot och aggressiva utfall – något som ledde till att hyresgästen intill inte längre stod ut med att bo kvar.

Mannen började även söka upp föräldrar till barnen i förskolan och uttala direkta hot mot barnen. Därtill hotade han fastighetsägaren med att hela huset inklusive dagiset skulle sprängas i luften.

Läs ocksåTonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjenTermosbomb
Mannen hotade att spränga hela huset med förskolan i luften. Senare tog han sig in i hyresvärdens kontor och hotade att skjuta denne ”som ett vildsvin” om inte uppsägningen drogs tillbaka.

”Någon vill döda barnen”

Situationen blev så obehaglig att förskolan slutade vistas på gården och i stället lät föräldrarna lämna och hämta barnen i en närbelägen park. Förskolans personal fick även en utbildning i krishantering: hur de skulle agera för att skydda barnen och lugna ner en farlig situation.

Det dröjde dock inte länge innan mannen började följa efter barnen och personalen även till parken. Vid ett tillfälle förföljdes en av förskolans anställda när hon gick hem från arbetet, och vid ett annat tillfälle kastade mannen ett smörpaket och en tallrik på två av pedagogerna.

För att minska barnens och personalens obehag anställde hyresvärden ett vaktbolag som bevakade huset fyra timmar varje dag. I ett desperat brev till socialtjänstens vräkningsförebyggande enhet vädjar värden om ytterligare hjälp:

Annons
Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

”Situationen i huset är inte bra alls. Rädda och oroliga hyresgäster. I synnerhet förskolan. Hans mående är inte bra och han behöver hjälp, vilket verkar vara omöjligt att få.”

Till slut såg hyresvärden ingen annan utväg en att säga upp mannen. Då blev situationen ännu värre.

I ett brev till värden skriver mannen bland annat att förskolan kommer att eldas upp och att barn riskerar att sätta livet till om ingenting görs. Att någon vill döda barnen.

– Han sa att medarbetare och barn kommer att dö. Det gjorde våra medarbetare riktigt rädda, även om man rationellt sett visste att risken för att det skulle hända var liten, berättar förskolans krisledare.

Mannens ytterdörr är rikligt pyntad
Mannen har haft för vana att ställa ut saker i trapphuset och pynta entrén till lägenheten.

”Rädsla är en fruktansvärd känsla”

Hoten togs på sådant allvar att förskolan beslutade att akut evakuera sina lokaler och flytta hela verksamheten till en annan, hemlig, adress.

– Rädsla är en fruktansvärd känsla att behöva hantera som personal på en förskola. Det går inte att arbeta med barn när man är riktigt rädd, säger krisledaren.

Samtidigt började hyresvärden frukta för sin egen säkerhet. Efter uppsägningen stormade mannen in på bostadsbolagets kontor med en krycka som tillhygge och meddelade att värden skulle ”skjutas som ett vildsvin” om beslutet inte togs tillbaka. Efter ytterligare hot beslutade bostadsbolaget att värden av säkerhetsskäl var tvungen att arbeta hemifrån, och en väktare anställdes till kontorets reception.

Sent i somras slog hyresnämnden i Stockholm fast att mannens agerande varit så oacceptabelt att han omöjligen kunde bo kvar, ett beslut som överklagades till hovrätten. Nu kom den slutgiltiga domen: hovrätten avslår överklagandet och mannen måste genast flytta. Att han lider av psykisk ohälsa förändrar inte bedömningen, skriver rätten.

Annons

Hyresvärdens juridiska ombud, som drivit den rättsliga processen, känner dock inget jubel.

– Det är aldrig kul med ett ärende av den här typen, när det handlar om en person som inte mår bra. Han behöver hjälp – något han borde ha kunnat få innan han nu förlorar sitt hem.

Det sociala skyddsnätet har uppenbarligen inte fungerat i detta fall, konstaterar ombudet.

– Genom sin sjukdom har han nu förstört sitt eget liv. Det är jättetragiskt. Han lär ju inte må bättre och orsaka mindre stök på gatan.

I hyreshuset och hos förskolans personal har beskedet mötts av stor lättnad. Men man vågar ännu inte flytta tillbaka verksamheten, av rädsla för att mannen ändå kommer att stanna kvar i området. Enligt Hem & Hyras uppgifter har flera föräldrar valt att plocka bort sina barn ur förskolan, och flera ur personalen är ännu traumatiserade.

– Alla är väldigt glada över att kunna flytta tillbaka. Men först vill vi vara säkra på att han verkligen inte är kvar där, säger förskolans krisledare.

Läs också Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Prepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskap Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.