HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gulin tror på dämpade hyreshöjningar

Gävleborg Bostadsföretagen i Aros-Gävle mår bra, räntorna är fortsatt låga och ekonomin är långsamt avstannande. Det är tre saker som talar för att det i vart fall inte bör bli högre hyreshöjningar 2020 än årets cirka två procent. Snarare lägre, menar Hyresgästföreningens Mårten Gulin inför förhandlingsstarten om några veckor.
Foto: Lena Mattsson
Mårten Gulin är inte överens med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta om hur stort utrymmet är för hyreshöjningar inför 2020.

Hyresvärdarnas organisationer har gått ut hårt på nationell nivå inför förhandlingarna om 2020 års hyror.

Privata Fastighetsägarna anser att det finns utrymme för att höja den allmänna hyresnivån i landet med 3,5 procent. Kommunala Sveriges Allmännytta, tidigare Sabo, har lagt sig på nivån 2,5-3,5 procent i motsvarade vägledning för sina medlemmar.

Läs ocksåLocket på om strandad hyresförhandling i Linköping

I de utspel som gjorts hänvisas det bland annat till att svenskarnas köpkraft väntas öka med ännu mer nästa år.

Mårten Gulin, förhandlingsstrateg vid Hyresgästföreningens region Aros-Gävle med länen Västmanland, Uppsala och Gävleborg, känner inte riktigt igen sig i beskrivningen av att det finns ett så stort utrymme för hyreshöjningar.

– Det gäller i alla fall inte på de orter där vi verkar, säger han.

Läs ocksåHyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg

Generellt mår bostadsföretagen i Aros-Gävle bra. Något som framgick av Hem & Hyras genomgång av allmännyttornas bokslut tidigare i år.

De allra flesta företagen levererar mycket goda eller i vart fall sunda resultat samtidigt som de utnyttjat det extremt förmånliga ränteläget till att höja nivån på underhållet.

Allra bäst går det för de stora jättarna Mimer i Västerås, Gavlegårdarna i Gävle och Uppsalahem medan de små företagen Surahammarshus och Älvkarleby tillhör undantagen som har det jobbigt.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

– Vår region är lite speciell i och med att vi har hela spannet från Stockholmsnära, expansiva orter som Uppsala till småorter som Skinnskatteberg och Hofors där ekonomin inte är lika stark och där betalningsviljan för hyresrätter heller inte så hög med tanke på vad man kan köpa ett hus för, säger Mårten Gulin.

Utifrån att samhällsekonomin nu är långsamt avstannande, bostadsmarknaden stangerande och att företagen kunnat försäkra sig om låga räntor för lång tid framåt, ser han det som orealistiskt att höstens uppgörelser ska hamna över de cirka två procent som hyrorna höjts med i genomsnitt i år.

– Snarare borde uppgörelserna landa lägre. Det finns inte mer pengar än så att klämma ur hyresgästerna.

Vissa lokala undantag får man dock alltid räkna med. Exempelvis där taxor för vatten och värme höjts mycket över det normala, menar Mårten Gulin.

Hittills har förhandlarna ägnat de inledande träffarna till att göra upp mötesscheman och andra praktiska detaljer. Från företagens sida har man ännu inte haft några budgetar att presentera för Hyresgästföreningens representanter som underlag.

I mitten av oktober drar förhandlingarna igång på allvar. Och som utgångsläget ser ut kan det bli tuffa tag.

Läs också Nya hyror i Jämtland från 1 februari Uddevallahem vill ha kraftiga hyreshöjningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.