HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gunborg tvingas bo dyrare

Malmfälten Oron är tydlig. Nu inleds en offensiv i kampen för rättvisa lösningar för Malmfältens hyresgäster. Ingen ska drabbas ekonomiskt när de tvingas flytta.
Foto: Göran Lindh
Gunborg Vänbjörk tvingades flytta från sin lägenhet i bostadsområdet Kilen i Malmberget.

Hyresgäster i både Kiruna och Malmberget i Gällivare tvingas flytta när gruvorna breder ut sig under marken. Men att flytta från en äldre lägenhet, med rimlig hyra, innebär inte sällan att lägenheten man hänvisas till har en högre hyra.
– För oss är det givet att hyresgästerna i Malmfälten måste få flytta till en lägenhet med samma hyra. Det finns ingen frivillighet i det här. Människor tvingas flytta, säger Nicklas Emmoth, ordförande Hyresgästföreningen i Kiruna.

Villa- och bostadsrättsägare som tvingas flytta ersätts med principen att de ska gå skadeslösa genom samhällsomvandlingen. Men hyresgästerna får inte samma garantier.
– Det måste bli samma förutsättningar för alla som berörs, även hyresgästerna, säger Nicklas Emmoth.
En som tvingats i väg från sin lägenhet i Malmberget är Gunborg Vänbjörk. Hon hamnade i en lägenhet inne i Gällivare när den gamla i bostadsområdet Kilen i Malmberget evakuerades snabbt. Markförändringarna visade sig gå fortare än beräknat.
– Jag hade inget alternativ eftersom vi tvingades flytta med kort varsel. Det är en högre hyra, men det går, säger hon.
– Andra lägenheter blir ju mycket dyrare och det är inte alla som kommer ha råd.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Det är just om det Hyresgästföreningen nu går från ord till handling i. Hyresgäster ska inte drabbas ekonomiskt när de tvingas flytta.
Nyckel mot nyckel heter kampanjen. Och det handlar nu om annat än debattartiklar. Aktiviteterna blir helt enkelt mer handgripliga med stormöten, informationsmaterial och inte minst hembesök hos de hyresgäster som förr eller senare kommer tvingas flytta.
– Vi har knackat dörr. Inte för att värva medlemmar utan för att lyssna på synpunkter, säger Nicklas Emmoth.
– Det finns en utbredd oro. Inte så mycket om var man ska ta vägen, utan om man kommer att klara det ekonomiskt. Och vi vill se garantier.

LKAB menar dock att de ersättningar (se faktarutan) till hyresgästerna är tillräckliga.
– Erfarenheterna hittills visar att det fungerar. Det kommer att produceras nya lägenheter, gamla kommer att finnas och det kommer att finnas många möjligheter för hyresgästerna. Jag tror verkligen att det här fungerar, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB samhällsomvandling.
– Vi har försökt göra ersättningarna så schysta som möjligt för alla

Annons
Fakta: Det här får hyresgästerna

• Den som flyttar till nyproduktion ersätts med en hyrestrappning: den nuvarande hyresnivån första året och sedan ökar hyran successivt under sju år.
• Förtur till både äldre och nya hyresrätter.
• Hyresgäster får lämna önskemål om framtida lägenhet.
• Hyresgäster får ett erbjudande om ny lägenhet baserat på önskemålen.

Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.