Annons

Gustavs hyra skulle chockhöjas: ”Jag hade inte kunnat bo kvar”

Skellefteå Det krävs omkring 8 000 tillfälliga bostäder när de nya industrierna byggs i norra Norrland. Samtidigt är det bostadsbrist. Det gör att lycksökare passar på att försöka . Gustavs värd ville chockhöja hyran med drygt 4 500 kronor på ett år.
Foto: Privat
Gustav Jacobsons hyresvärd ville plötsligt höja hyran med över 4 500 kronor under samma år.

Gustav Jacobson lyckades 2017 få tag i en lägenhet i bostadsbristens Skellefteå. Det var ett andrahandskontrakt på en 144 kvadratmeter stor bostad med förhållandevis hög hyra.
– Det är en stor lägenhet, så ­hyran kändes ändå okej, säger Gustav ­Jacobson.
Hyran höjdes med rimliga proportioner under åren och följde den allmänna hyresutvecklingen i kommunen. Ända till april i år då förstahandshyresgästen visade ett papper från fastighetsägaren som sa att hyran, som vid tillfället var 11 629 kronor per månad, under ett och samma år, skulle höjas med 28 procent till 16 201 kronor per månad. En höjning på sammanlagt 4 572 kronor.

– Först var det svårt att ta in det. Men sedan satte det sig och det var en jättechock. Det hade självklart inte fungerat att bo kvar då. Jag hade utan tvekan varit tvungen att flytta, säger Gustav Jacobson.
– Jag kontaktade Hyresgästföreningen för att få hjälp och en jurist tittade närmare på det. Det var tur att jag ­gjorde det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”De ville få mig att flytta frivilligt”

I de kommuner i Norrland där nya industrier ska byggas, till exempel Skellefteå, är det kraftig bostadsbrist. Kötiderna för lägenheter är ofta tio år eller mer. Samtidigt är det ett skriande behov av tillfälliga bostäder till de som ska bygga industrierna. Det har öppnat dörren för lycksökare. Lägenheter hyrs ut i andra hand till skyhöga hyror, små väldigt enkla barackboenden kan kosta 6 000 kronor och människor flyttar in i lägenheter så fort de blir klara, trots att det fortfarande är en byggarbetsplats. I jakten på pengar är alla medel tillåtna.
– Jag upplevde det som att min värd ville bli av med mig för att kunna hyra ut till Northvoltbyggare, säger Gustav Jacobson.
– Flera av lägenheterna i huset hyrs i andra eller tredje hand av byggare. Det är stora pengar i det. Helt plötsligt började de göra min boendesituation otrevlig.

Spänd stämning

Gustav Jacobsons barn hade sedan några år en studsmatta på gården. Men plötsligt sa värden, som bor i samma hus, att den måste tas bort. Det var påpekanden om att han hade inneboende, vilket är tillåtet, och mycket annat som gjorde livet i bostaden påfrestande.
– När de kom för att påpeka något var de alltid två. Det var obehagligt med två mot en i alla diskussioner. Jag är övertygad om att de försökte alla knep för att få bort mig, säger Gustav Jacobson.
– Stämningen var spänd och det var en jobbig tid. Men jag valde att strida för min rätt. Jag ville bo kvar, inte minst för barnens skull. De har ju vuxit upp här.

Annons

Värden hade förstahandskontraktet

Han valde alltså att kontakta Hyresgästföreningen för att få hjälp. Niclas Sundell, chefsjurist vid ­Hyresgästföreningen region Norrland, tog sig an Gustav Jacobsons ärende. Det visade sig att förstahandshyres­gästen har styrelseuppdrag hos fastig­hetsägaren och dessutom var skriven på en helt annan adress. Ett bulvanförhållande.

När sanningen kom fram drogs hyreshöjningen tillbaka och andrahandshyresgästen, Gustav, blev förstahandshyresgäst, eftersom Gustav Jacobson ­genom upplägget, i själva verket hyrde i andra hand av fastighetsägaren.
– Det är ett exempel på hur det kan se ut i Skellefteå nu när det är akut ­bostadsbrist. Samma sak kommer säkert hända också kring industrisatsningarna i Norrbotten. Det är ett riktigt fulspel som används i jakten på snabba pengar, säger Niclas Sundell.
– Vi skickade hyreskravet till hyresnämnden, för behandling där. Men när det visade sig att Gustav i själva verket har besittningsrätt och värden dessutom inte hade visat hyrorna i likvärdiga lägenheter, drog vi tillbaka det. Kravet höll inte.

Niclas Sundell, chefsjurist vid ­Hyresgästföreningen region Norrland.

Värden hade förstahandskontraktet

Gustav Jacobsons värd, är en liten fastighetsägare i Skellefteå och har bara den aktuella fastigheten. Hem & Hyra har sökt bolaget för en kommentar och fick ett kort svar via SMS från ägaren och inget nämns om orimligheten i en plötslig chockhöjning av hyran och bulvanförhållandet:
”Hyresgästen i den aktuella lägenheten har med hyresgästföreningens hjälp drivit frågan om hyran i hyresnämnden men har valt att dra tillbaka sin ansökan. Återkallandet kom efter det att vi till hyresnämnden lämnat in ett material som visar att lägenheten hyresmässigt ligger lågt i jämförelse med andra jämförliga lägenheter på orten. Aviserad hyreshöjning medför inte att lägenhetens hyra kommer att ligga över andra likvärdiga lägenheter på orten.”

Annons

Gustav Jacobson tycker att det är tråkigt att värden gjorde boendet otrevligt en period. Men är glad att han kunde få hjälp i en pressad situation och över att kunna bo kvar.
– Utan Hyresgästföreningen hade jag inte bott kvar. Jag trivs med grannarna och ska se till att det blir positivt igen.

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland
Läs också Norrlandskommuner behöver bygga 1000-tals lägenheter Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Hyresgäster flyr chockhöjda parkeringshyror: ”Jag kan inte betala 1 200 kronor i månaden för en asfaltsfläck”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.