Annons

Hade tio katter i trean – tvingas flytta

Nyheter Trots ett avtal om att ha maximalt fem katter i lägenheten så hade hyresgästen i Falköping dubbelt så många. Nu blir hon av med hyreskontraktet.
För många husdjur. Att ha tio katter i en trea är för många, anser såväl hyresnämnd som hovrätt och tvingar en hyresgäst i Västsverige att flytta.

Katten är vårt populäraste husdjur och nästan var sjätte hyresgäst har katt. När du klappar din kisse frigörs hormonet oxytocin i kroppen och framkallar välbehag och får musklerna att slappna av. 

Men katten sliter på lägenheten och det gäller att sköta om sitt husdjur – och inte skaffa för många av dem. Det har en kvinna i 65-årsåldern i Falköping fått erfara. Hon har inte mindre än tio katter i trean på 85 kvadrat. Något som inte uppskattades av den privata hyresvärden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan fick för några år sedan ett tilläggsavtal i hyreskontraktet om att ha maximalt fem katter i lägenheten, och att inte ersätta katter som avlidit med nya, så att det till slut bara skulle finnas en katt kvar i hushållet.

Annons

Men den kattälskande hyresgästen hade svårt att begränsa antalet kissar. Därför vände sig värden till hyresnämnden för att få hyresgästen uppsagd.
I nämnden bestred kvinnan uppsägningen. Hon förklarade att maken är sjuk och det gör det svårt för dem att flytta. De lever välordnat med sina tio katter och lägenheten är inte sliten eller vanvårdad.

Hyresnämnden ansåg det självklart att med så många djur i en lägenhet ökar slitaget. Hyresgästen har fått flera chanser på sig att minska antalet katter, men inte gjort det. Därför blir hyresgästen av med sitt kontakt och måste flytta från trerummaren.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Med hjälp av Hyresgästföreningen så överklagade kvinnan beslutet till hovrätten, som kom till samma slutsats som hyresnämnden. Kvinnan, maken och katterna måste därför flytta från lägenheten senast den 1 april.

Fakta: Så poppis är katten

1,3 miljoner katter i Sverige
13,4 procent av alla svenska katter är rasrena
16,8 procent av alla hushåll har katt. Många har fler än en katt.
Nästan var fjärde barnfamilj (23 procent) har katt, och äldre människor föredrar katt framför hund.
Läs mer på: www.manimalis.se

 

 

Kattens prislista

Raskatt kostar cirka 6 000 kronor (en bondkatt kostar i princip ingenting).Mat/år 2 000 kronorSand/år 2 000 kronorFörsäkringar/år 700 kronorÖvrigt/år 1 000 kronor(leksaker, bur, medlem i kattklubb, klösträd.)Summan: 11 700 kronor. 

 

Kattregler

Lagen om tillsyn av hundar och katter säger att djur måste hållas under tillsyn så att de inte ”orsakar skador eller avsevärda olägenheter”.I lagen finns bestämmelser om att hundar i en del fall måste gå i koppel.Däremot står det ingenting om att katter inte får gå lösa.Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.