Hål i duschen blev droppen

Ullared Bristerna var många i lägenheten i Ullared och det gick mycket segt för värden att fixa dem. Till sist blev en ett hål i badrumsväggen droppen.

Hyresnämnden har nu beslutat om ett åtgärdsföreläggande. Värden måste senast den första juni laga det som är sönder.
– Jag är glad att det gick som det gick. Nu hoppas jag verkligen att hyresvärden rättar sig efter beslutet, säger Lillemor Nordhöj vid Hyresgästföreningen som var hyresgästens ombud i hyresnämnden.

Det har varit en del turer i ärendet som dragit ut på tiden. Hyresgästen har själv och sedan Hyresgästföreningen krävt åtgärder. Lägenheten var full av små brister. Flera har också pö om pö åtgärdats men inte allt. Och när hyresnämnden till slut gjorde en besiktning av lägenheten konstaterades att ett hål i duschen bara var överlappat och inte på lagat på ett ”fackmannamässigt sätt”, dessutom var det annat mindre, som en spärr till ugnsluckan, som inte var lagad.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

Bristerna har inte varit så allvarliga var för sig, konstaterar nämnden, men tillsammans så pass att hyresvärden nu får ett åtgärdsföreläggande. Om bristerna inte åtgärdas kan en ny ansökan om åtgärdsföreläggande lämnas in, denna gång förenat med vite.

Fakta: Vad är ett åtgärdsföreläggande?

Ett åtgärdsföreläggande beslutas av hyresnämnden. Nämnden kan förelägga hyresvärden att reparera om

lägenheten är skadad
underhållet inte skötts
om det finns hinder eller men i nyttjanderätten, inte bara av fysisk natur utan exempelvis också grannar som stör.
det finns brister i gemensamma utrymmen, exempelvis tvättstugan.

Åtgärdsföreläggandet kan förenas med vite, till exempel om en reparation inte utförs inom förelagd tid kan det medföra att värden får betala vite till staten.

Källa: hyresnamnden.se

 

Läs också Två decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här” Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Svårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.