Annons

Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner

Strängnäs Hyresgästen har dömts flera gånger för hot och våld. Men när han hotade personalen på Strängnäs Bostads AB lade polisen ner förundersökningen. Och nu har hyresnämnden bestämt att han får behålla sin lägenhet.
Eskilstuna tingsrätt utifrån med en gata i förgrunden. Inflikad i bilden en silhuett.
Mannan har dömts upprepade gånger för olika brott vid Eskilstuna tingsrätt.

Mannen fick ett negativt besked av kommunala Strängnäs Bostads (SBAB), vilket upprörde honom. Han ringde därför till bolaget och var hotfull mot två anställda. Han förklarade att de skulle ”passa sig” och en av dem hörde honom säga ”Jag vet vem du är och jag vet var du bor”.

De anställda anmälde händelsen till polisen – som lade ner utredningen eftersom den ändå inte skulle leda till åtal. Anledningen var att mannen nyligen hade dömts till skyddstillsyn för andra brott och den påföljden var tillräcklig för att även omfatta den här händelsen. Det här kallas åtalsunderlåtelse.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Domen kom i februari och hotet mot de anställda skedde i april.

Bad om ursäkt

Efteråt bad hyresgästen en av de anställda om ursäkt. Men SBAB ville ändå säga upp hyresavtalet med mannen. Nu har hyresnämnden avgjort saken till mannens fördel. Han får bo kvar, även om nämnden understryker att det inte är acceptabelt att hota personalen.

Hyresnämnden pekar på att en av de anställda inte kunde säga vem det var som ringde till hen.
– Då blir det inget bevisvärde alls, det kan ha varit vem som helst som ringde, säger hyresrådet Anders Gustavsson.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Men framför allt menar nämnden att det rörde sig om en engångsföreteelse.
– Om han först ringt och sedan åkt ner till kontoret hade det kunnat vägas in till hans nackdel. Men han har inte gjort något efter samtalet utan istället bett om ursäkt, förklarar Anders Gustavsson.

Hyresgästen har dömts ett stort antal gånger för bland annat olaga hot, misshandel och hot mot tjänsteman. I september åtalades han dessutom på nytt, den här gången för att ha dödshotat två poliser.

Tidigare domar spelar ingen roll

Men mannens tidigare brott och det nya åtalet spelar ingen roll för hyresnämndens bedömning. Nämnden ska bara pröva det aktuella fallet och vad som har hänt där.
– Om han till exempel har hotat någon på krogen så har ju det inget med hans boende att göra. Det ska vara visat i just det här ärendet vad han har gjort och inte gjort.

Däremot hade det kunnat haft betydelse om polisen utrett saken och åklagaren väckt åtal.
– Men nämnden kan inte spekulera i vad som hade hänt då, säger Anders Gustavsson.

Rosita Hellberg är bostadschef på SBAB. Hon berättar att den drabbade personalen erbjöds samtalsstöd efter händelsen och att alla anställda informerades om det inträffade.

Annons

Och numera får ingen åka ensam till mannens lägenhet.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Fler otrevliga samtal

Men i likhet med flera andra bostadsbolag Hem & Hyra kontaktat har SBAB varit förskonat från direkta hot mot sin personal.
– Däremot tycker jag att attityden har förändrats numera. Tyvärr får vi fler och fler otrevliga samtal där det kan förekomma personangrepp som ”du är dum i huvudet” och liknande. Men det är långt ifrån alla hyresgäster som beter sig så, säger Rosita Hellberg.

Hyresnämndens beslut kan överklagas senast i morgon onsdag, den 17 november, till hovrätten. Något överklagande hade inte kommit till hyresnämnden på tisdagsmorgonen.

Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.