Annons

Här är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”

Nyheter Din hyresvärd vill göra arbeten i ditt hem. Renoveringen väntas bli både bökig och stökig, och ta veckor eller kanske månader. Vad har du rätt till i ett sådant läge, och vad är du skyldig att stå ut med? Hem & Hyra reder ut vad som gäller.
Stamrenoveringar av kök och badrum brukar upplevas som särskilt påfrestande för hyresgäster.
Foto: Anders Paulsson
Stamrenoveringar av kök och badrum brukar upplevas som särskilt påfrestande för hyresgäster.

Om ditt hem drabbas av en plötslig vattenskada eller ska genomgå en omfattande stamrenovering kan du stå inför en stökig period. Kanske känner du att det verkar omöjligt att bo kvar under tiden som arbetet pågår.

Då är det bra att veta att det inte är någon självklarhet att din hyresvärd hjälper dig att få annat tak över huvudet så länge renoveringen pågår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Rent juridiskt har man enligt hyreslagen ingen rätt till just en evakueringslägenhet.

Det säger Ellinor Rapp, juriststrateg på Hyresgästföreningen i Göteborg. Att hyresvärdar renoverar medan hyresgästerna bor kvar är också den vanligaste modellen.

Ellinor Rapp, juriststrateg på Hyresgästföreningen.
Ellinor Rapp, juriststrateg på Hyresgästföreningen.

Däremot brukar fastighetsägaren försöka ordna boendesituationen på ett rimligt sätt för de hyresgäster som påverkas av arbetet.

– Man kan säga att det är god sed att hyresvärden vid planerad renovering har en plan för evakueringslägenheter, eller att man löser det med baracker med toalett och dusch om folk ska bo kvar. De allra flesta hyresvärdar löser det på det sättet. Man lämnar inte bara hyresgästen vind för våg.

Sällsynt att värden vägrar åtgärda

Om renoveringen däremot beror på en plötslig skada – som en brand eller en explosion – är värden ofta mer oförberedd, konstaterar Ellinor Rapp.

Annons

– Det är oförutsedda händelser. Då är det jätteviktigt att man kontaktar sitt försäkringsbolag, som i samråd med hyresvärden brukar hjälpa till att lösa boendet.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Att hyresvärden vägrar åtgärda en skada så länge hyresgästen bor kvar är sällsynt. Hem & Hyra har berättat om Torbjörn Larsson i Varberg, vars familj levt med en mögelskada i över två år. Hyresvärden Fastighets AB Larsbörs har vägrat åtgärda problemet så länge familjen bor kvar, trots hot om vite.

Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt två år sedan.
Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt två år sedan.

Ellinor Rapp beskriver den uppkomna situationen som ”en ond cirkel”.

– Hyresvärden är skyldig att åtgärda skadan. Och hyresgästen är skyldig att låta hyresvärden komma in för att lösa problemen. Men man måste ha en dialog. Det är det som blivit så konstigt med det här ärendet.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronorTäppt golvbrunn

Vid vilka tillfällen måste en hyresgäst evakuera?

– Det är fastighetsägaren, som är den som ska utföra arbetena och äger fastigheten, som styr över den frågan. Det är ju fastighetsägaren som vet hur omfattande arbetet kommer att bli. Det brukar inte vara några bekymmer. Ibland är det tvärtom, att hyresgästen själv tycker att man inte kan bo kvar men att hyresvärden planerat för baracker. Men det brukar kunna lösas väldigt väl med seriösa hyresvärdar.

Hur mycket måste man som hyresgäst medverka till en renovering?

Annons

– Först och främst har man en vårdplikt av lägenheten. I det ingår att man ska anmäla om man ser en skada. Sedan måste man bereda hyresvärden tillträde till lägenheten, annars riskerar man att bli uppsagd. Men hyresvärden är skyldig att svara på hur lång tid det kommer ta, och hur lång tid hyresgästen ska vara evakuerad. En seriös hyresvärd gör ju det. Då blir det inte den här typen av bekymmer. Det brukar inte vara några problem. Det här är ovanligt.

Har man rätt till något i gengäld om värden kräver att man evakuerar?

– Även om man enligt hyreslagen inte har rätt att kräva en evakueringslägenhet så tycker jag att man ändå ska fråga efter det, först och främst. Vill man hellre evakuera sig själv är det full hyresnedsättning som gäller. Hyresvärden bedömer att din lägenhet inte går att använda under den här perioden. Då ska du inte heller betala någon hyra. Men det är viktigt att göra upp det med hyresvärden innan.

Viktigt att stämma av i förväg

Du kan förstås alltid själv välja att bo någon annanstans under pågående renovering. Men om du vill ha kompensation är det viktigt att stämma av att hyresvärden delar din bild av att det inte går att bo kvar i byggstöket. Det ska ske innan du flyttar ut, råder Ellinor Rapp.

– Gör man det utan en dialog finns risk att hyresvärden säger att alla andra bodde på det här sättet och klarade av det. Så om man vill ha full hyresnedsättning måste man ta den diskussionen innan man självmant evakuerar.

Fakta: Flytta tillfälligt eller flytta för gott?

En evakueringslägenhet innebär att du får bo i en annan lägenhet under en begränsad period medan hyresvärden arbetar i din lägenhet. När jobbet är klart får du flytta hem igen.

Rätten till evakueringslägenhet stadgas ingenstans i hyreslagen. Däremot brukar de flesta hyresvärdar kunna erbjuda det i begränsad skala, exempelvis till personer som av hälsoskäl har svårt att nyttja badrumsbaracker på gården.

En ersättningslägenhet är en permanent lösning dit du flyttar för gott. Detta erbjuds till exempel om din hyresvärd ska bygga om så mycket att din lägenhet i praktiken inte finns kvar sedan.

Hyresvärden är enligt lag skyldig att erbjuda dig en ersättningslägenhet om ombyggnaden gör att lägenheten inte finns kvar i tidigare skick efteråt – till exempel om din fyra byggs om till ettor.

Läs också Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.