Annons

Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Varberg I över två år har Torbjörn Larsson och hans familj levt med ett igenbommat rum. Därinne växer luddigt mögel som värden vägrat ta itu med. Inom ett par veckor måste renoveringen vara klar, annars väntar vite på tiotusentals kronor. Men bara att torka upp fukten väntas ta månader.
Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.
Foto: Privat
Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

Torbjörn Larsson har helt nyligen lämnat sin radhuslägenhet i Tofta utanför Varberg tillsammans med sin fru, en 18-årig son och familjens sex katter. Flytten är tillfällig, och beror på en omfattande fukt- och mögelskada som i flera år tvingat dem att försegla sonens rum.

Hyresvärden Fastighets AB Larsbörs har vägrat att reparera skadan så länge familjen bor kvar. Det har lett till att hyresnämnden i våras beslutade om ett så kallat åtgärdsföreläggande, med krav på att värden löser problemet senast 1 oktober. Är renoveringen inte klar då så utfaller ett vite på 30 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men han har inte börjat med arbetet än. Och det kommer nog ta flera månader, säger Torbjörn Larsson.

Larsbörs ägare Bo Nilsson bekräftar att arbetet inte klarar hyresnämndens tidsfrist.

– Det kommer inte att vara klart då, nej.

Läs ocksåHär är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”Stamrenoveringar av kök och badrum brukar upplevas som särskilt påfrestande för hyresgäster.

Vad är det som gör att det dröjer?

– Hyresgästen har inte flyttat ut ur lägenheten innan.

Luktade konstigt i sonens rum

Det var en vårdag för drygt två år sedan som Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan i badrumsväggen hemma i trerummaren.

– Jag tyckte att det luktade konstigt i sonens sovrum. Och när jag tittade bakom ett skrivbord så upptäckte jag en missfärgning på väggen. Då förstod jag att det var en vattenskada.

Rummet där tonårssonen bodde är igenbommat sedan flera år. I sitt beslut om åtgärdsföreläggande konstaterar hyresnämnden att ”det inte kan vara hälsosamt” att vistas här.
Rummet där tonårssonen bodde är igenbommat sedan flera år. I sitt beslut om åtgärdsföreläggande konstaterar hyresnämnden att ”det inte kan vara hälsosamt” att vistas i lägenheten överhuvudtaget.

Torbjörn Larsson skickade omgående ett sms till Bo Nilsson.

– Han var där med någon redan dagen efter, och så rev de upp väggen. Och då såg man ju allt det här möglet.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hyresvärden lät en byggfirma besiktiga skadan. Den auktoriserade teknikern konstaterade att vatten sannolikt hade läckt ut genom en otät svetsskarv vid badrumsgolvet i duschen. Vattnet har sedan runnit in i väggen mot tonåringens rum på andra sidan.

Teknikern bedömde att renoveringen skulle bli omfattande. Hela badrummet och delar av sovrummet måste rivas ut. Därefter skulle flera byggfläktar behöva arbeta dygnet runt för att torka upp all fukt – kanske så länge som ett halvår.

Enligt byggfirman skulle det inte gå att bo kvar i lägenheten under tiden: utan värmepump och varmvattenberedare, med konstant brummande byggfläktar och med mögligt material släpat genom bostaden. Den skulle helt enkelt vara ”obruklig”, slog besiktningsrapporten fast.

Hyresvärden vägrade börja renovera

Det var nu problem uppstod på riktigt. Larsbörs krävde evakuering för att påbörja arbetet. Men hyresvärden erbjöd ingen alternativ bostad. Torbjörn Larsson ville försöka bo kvar trots byggstöket. Att hitta en evakueringslägenhet på egen hand har inte varit lätt, säger han.

– Det har vi försökt länge. Men eftersom vi har sex katter – det har inte varit tillåtet med djur i de lägenheter och hus vi tittat på. Det är först nu vi har fått tag i det.

– Sedan har min fru ingen bil. Så det kan inte vara hur långt ut på landet som helst. Hon måste kunna ta sig till jobbet och så. Och det är bostadsbrist i Varberg.

Torbjörn Larsson med Samsung, en av familjens sex katter.
Torbjörn Larsson med Samsung, en av familjens sex katter.

Sedan några veckor tillbaka bor Torbjörn Larsson och hans familj nu i ett litet hus som de till slut kunnat hyra av en annan hyresvärd. Där får de bo kvar så länge de vill, säger Torbjörn. Men för honom är det inget alternativ på sikt.

– Nej. Hyran är 13 000. Det går inte. Det är mer än dubbelt så mycket.

Har tejpat igen dörren

Just nu betalar hans eget försäkringsbolag för evakueringslägenheten. Själv står han för den ordinarie hyran till Larsbörs, knappt 5 900 kronor i månaden.

Hur har ni levt de senaste två åren?

Annons

– Ja, vi har fått leva i två rum i stället för tre. Vi har delat av vardagsrummet så att sonen fått en alkov där.

Har det hjälpt att stänga hans gamla rum?

– Ja, det har hjälpt att stänga, och tejpa springorna i dörren. Men vi har ju betalat för en trea under hela den här tiden. Det går inte ens att öppna dörren utan att få andningssvårigheter. Hyresnämnden var där och tittade. Ordföranden började genast hosta, fick tårar i ögonen och kunde inte andas när hon gick in i rummet. Det är så mycket mögel där.

Rummet som nu är igenbommat.
Rummet som nu är igenbommat.

Familjen har fortsatt att använda duschen. Torbjörn Larsson säger att han har täppt till läckan på egen hand, i väntan på att hyresvärden ska agera.

– Men han hade kunnat ställa dit en duschkabin när han fick reda på skadan. Då hade det inte kommit något vatten alls på väggen. Jag har skickat många sms till honom. Men han svarar ju aldrig.

Katterna ett problem för värden

Bo Nilsson på Larsbörs säger att han inte vet varför familjen inte flyttat tidigare. Bolaget äger inte så många lägenheter, och enligt Bo Nilsson har det inte funnits något ledigt de senaste åren för Torbjörn Larsson med familj.

– Sedan har han sagt att jag har en lägenhet som står tom. Men han vet inte innebörden i det hela.

Vad är innebörden då?

– Innebörden är att jag har skrivit hyreskontrakt med en lägenhetsinnehavare och de har inte flyttat in. Att de inte flyttar in är inte mina problem.

De har kontraktet och betalar hyran där?

– Ja.

Bostadsområdet där Torbjörn Larsson bor med sin familj.
Bostadsområdet där Torbjörn Larsson bor med sin familj.

När hyresnämnden i våras tog beslut om åtgärdsföreläggande gav hyresvärden dock en annan bild. Då handlade det om att varken han eller någon annan värd ville erbjuda bostad till någon som har sex katter.

”Använd insidan av huvudet”

Det är inte bra för ditt hus att det har varit så här.

– Nej då, absolut inte.

Vad tänker du kring det som fastighetsägare då, att det har dröjt så här länge?

– Att det inte är bra. Det är det enda jag tänker.

Hur kommer det sig att du inte har åtgärdat skadan när de bor kvar?

– Det går ju inte att åtgärda när de bor kvar.

Men det gör man ju på andra ställen?

– Om du använder insidan av huvudet nu. Använd insidan av huvudet. Du plockar väck duschen, toalettstolen, handfatet, du stänger av vattnet. Hur ska du kunna bo kvar i en lägenhet då?

Annons

Det är ju många som gör det när man gör stambyten …

Här blir Hem & Hyras reporter avbruten.

– Du! Svara på mina frågor! Du tar väck duschen. Toalettstolen. Handfatet. Stänger av vattnet. Hur ska du kunna bo i en lägenhet då? Plus att du har fem eller sex katter i lägenheten. Hur ska du kunna gå in med elektriker, rörmokare, snickarna, diverse hantverkare som ska in där? Det tror du ska kunna fungera drägligt? Vi ska kunna ha en eller två avfuktare som ska kunna stå där och brumma 24 timmar om dygnet. Är det beboeligt?

Jag tänker att det är så som många andra hyresvärdar …

– (Avbryter igen.) Jag frågar: tycker du att det är beboeligt?

Det spelar ingen roll vad jag tycker. Många andra hyresvärdar gör ju så.

– Nej, då …

Sedan lägger Bo Nilsson på. Hem & Hyra ringer upp igen. Många signaler går fram, men Bo Nilsson svarar inte. Han svarar inte heller på det sms vi skickar.

Vill säga upp hyreskontraktet

Samma dag som åtgärdsföreläggandet skulle börja gälla i våras lämnade Larsbörs in en ansökan till hyresnämnden om att få säga upp Torbjörn Larssons hyreskontrakt. Hyresvärden hänvisar till trakasserier via sms.

I handlingarna finns kopior på en rad meddelanden. De flesta av dem rymmer frågor från hyresgästen om vad värden tänker göra åt fuktskadan, när han ska komma och hur de ska lösa det praktiska. Torbjörn Larsson själv uppskattar att han skickat ett 30-tal meddelanden sedan fuktskadan upptäcktes för drygt två år sedan.

Torbjörn Larsson.

I ansökan om uppsägning pekar Larsbörs också på obetalda hyror. Enligt Torbjörn Larsson handlar det om att han har råkat betala in fel summa till hyresvärden sedan senaste hyreshöjningen.

– Eftersom jag har adhd, som är en funktionsnedsättning, så har min hjärna vid något tillfälle kastat om två siffror. Så jag har betalat 5 688 i stället för 5 866 i flera månader. Men det har han inte talat om för mig. Han sa det till Hyresgästföreningen, och när de berättade det för mig så betalade jag in mellanskillnaden. Och nu betalar jag korrekt hyra. Så det finns ingen skuld till hyresvärden.

Tidigare utnämnd till en av landets värsta värdar

Hyresgästföreningen har företrätt Torbjörn Larsson tidigare, och bistår även nu i tvisten med Larsbörs. Det är inte första gången Varbergsvärden figurerar i liknande sammanhang. Bolaget har funnits med på Hem & Hyras Svarta lista och blivit utsedd till en av landets värsta värdar.

Hem & Hyra har bland annat rapporterat om hur Larsbörs vägrat skriva hyresavtal, hotat kattägare med böter och velat ta bort hyresgästernas soprum. Bolaget har haft många ärenden hos Hyresgästföreningen genom åren.

Hyresvärden Larsbörs har tidigare utsetts till en av landets värsta.
Hyresvärden Larsbörs har tidigare utsetts till en av landets värsta.

Kommunens miljöförvaltning har tvingats hota med vite för att få ordning på problemen. Det aktuella åtgärdsföreläggandet är heller inte det första som hyresnämnden utfärdat mot Varbergsvärden.

– Han har ingen laglig rätt att göra så som han gör, säger Torbjörn Larsson om sin hyresvärd.

– Det är som att han godtyckligt väljer ut vissa som han favoriserar, och som får utbytt vitvaror och så vidare. Och andra som han inte gör någonting för.

Vad är det som får er att ändå bo kvar, trots alla konflikter? Är det värt det?

– Nej. Men det är för att det är så svårt att få tag i bostäder i Varberg som vi har bott kvar. Enbart därför. Man måste ju bo någonstans. Och jag vill ju inte ge mig och låta honom göra precis som han vill heller.

Fakta: Då kan du kräva ett åtgärdsföreläggande
  • Din hyresvärd kan enligt lag tvingas åtgärda brister i din lägenhet. Det gäller om värden inte anses ha skött sin underhållsskyldighet, eller om skadan/bristen innebär att du inte kan använda din lägenhet så som det var tänkt.
  • Det är hyresnämnden som beslutar om ett sådant krav.
  • Ett åtgärdsföreläggande kan även kombineras med hot om vite. Det betyder att hyresvärden får betala en slags böter om skadan/bristen inte åtgärdas i tid.
Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.