Annons

Här är landets mest utsatta områden

Nyheter För att bättre kunna förstå sig på och göra något åt problemen har polisen kartlagt de 61 mest utsatta områdena i landet. Majoriteten är hyreshusområden med allmännyttiga bostäder.

I vissa områden i Sverige har brottslighet under flera generationers tid varit så tongivande att särskilda kriminella strukturer byggts upp. Dessa leder till att ungdomar mer eller mindre uppfostras i kriminalitet och att en intern normbildning med tydliga regler för vad som är accepterat och inte har skapats.

Detta skriver polisens nationella operativa avdelning i en färsk rapport om så kallade utsatta områden som Hem & Hyra tagit del av.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Den brottsliga verksamheten kännetecknas ofta av en narkotikaförsäljning samt våld mot polis och räddningspersonal, och majoriteten av områdena består av storskaliga höghusområden ur det så kallade miljonprogrammet. De allra flesta lägenheterna i dessa områden ägs av allmännyttan – och ett stort antal hyrs ut illegalt i andra och tredje hand.

Annons

I rapporten ”Utsatta områden 2017” skriver polisen att fastighetsskötarna i husen blivit något av samhällets representanter, eftersom de verkar i områden där både kriminella och utsatta bor. Fastighetsskötaren blir en person som boende vänder sig till för att berätta om händelser de inte vågar prata med polisen om – samtidigt som kriminella aktörer pressar personalen att lämna ut nycklar till förrådsutrymmen samt utövar hot för att brott i bostadsområdet inte ska anmälas.

Klart flest problemområden finns i Stockholmsregionen. Här bedöms sex områden vara särskilt utsatta, medan ett område får mellanbeteckningen ”riskområde” och 18 stycken bedöms som utsatta. Göteborgs kommun är den kommun som har flest utsatta områden inom sina gränser.

Läs ocksåFrämmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälperJosef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring

I rapporten skriver polisen att läget i flera av de lägre rankade områdena är så alarmerande att de riskerar att uppgraderas till särskilt utsatta om inte adekvata åtgärder sätts in.

Annons

”Det är ännu för tidigt att säga vad polisens satsning mot utsatta områden resulterat i. Polismyndighetens satsning är tämligen ny och utvecklingen i områdena har pågått i flera decennier och kommer ta lång tid att förändra”, skriver författarna till rapporten.

Fakta: Utsatt område

Ett utsatt område karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället, vilket leder till att boende upplever otrygghet och blir mindre benägna att till exempel anmäla brott. Samma områden präglas även av bristande framtidstro, stor arbetslöshet, trångboddhet och dåliga skolresultat.

Fakta: Särskilt utsatta områden (högsta nivån)
Kommun Särskilt utsatt område
Borås Hässleholmen/Hulta
Borås Norrby
Botkyrka Alby
Botkyrka Fittja
Botkyrka Hallunda/Norsborg
Göteborg Bergsjön
Göteborg Biskopsgården
Göteborg Gårdsten
Göteborg Hammarkullen
Göteborg Hjällbo
Göteborg Lövgärdet
Göteborg Tynnered/Grevegården/Opaltorget
Landskrona Karlslund
Linköping Skäggetorp
Malmö Nydala/Hermodsdal/Lindängen
Malmö Rosengård söder om Amiralsgatan
Malmö Södra Sofielund (Seved)
Stockholm Husby
Stockholm Rinkeby/Tensta
Södertälje Ronna/Geneta/Lina
Uppsala Gottsunda
Växjö Araby
Örebro Vivalla

Källa: Polisen

Fakta: Riskområden (näst högsta nivån)
Kommun Riskområde
Borlänge Tjärna ängar
Helsingborg Dalhem/Drottninghög/Fredriksberg
Helsingborg Söder
Malmö Holma/Kroksbäck/Bellevuegården
Sollentuna Tureberg
Örebro Oxhagen/Varberga

Källa: Polisen

Fakta: Utsatta områden (tredje högsta nivån)
Kommun Utsatt område
Eskilstuna Fröslunda
Eskilstuna Lagersberg
Eskilstuna Skiftinge
Göteborg Hisings Backa
Göteborg Rannebergen
Halmstad Andersberg
Haninge Brandbergen
Haninge Jordbro
Huddinge Skogås
Huddinge Vårby
Järfälla Sångvägen
Järfälla Termovägen
Jönköping Råslätt
Kristianstad Charlottesborg
Kristianstad Gamlegården
Norrköping Hageby
Norrköping Klocaretorpet
Norrköping Navestad
Sollentuna Edsberg
Stockholm Bredäng
Stockholm Hagsätra/Rågsved
Stockholm Hässelby/Vällingby
Stockholm Vårberg
Stockholm Älvsjö/Solberga
Stockholm Östberga
Sundbyberg Rissne/Hallonbergen
Södertälje Fornhöjden
Södertälje Hovsjö
Trollhättan Kronogården/Lextorp
Upplands Bro Finnsta
Upplands Väsby Smedby
Västerås Bäckby

Källa: Polisen

Läs också Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" 3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmet Polisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.