Här bor dina vildagrannar i Linköping
Chansen att få se vilda djur i stan är förmodligen större i Linköping än på en del andra orter. Detta tack vare att stora sammanhållna grönområden, som Rydsskogen och Vallaskogen, fått vara kvar när staden vuxit.
– De flesta däggdjur som lever i landskapet runt Linköping kan man träffa på även inne i stan, säger Gunnar Ölfvingsson, en av fyra kommunekologer.
Att djuren flyttar in till stan beror på olika saker, som tillgången på mat i kombination med att hoten mot dem är få.
Rådjur och harar hör till de däggdjur som man har störst chans att träffa på i bostadsområdena, dit de lockas av frodiga planteringar och buskar.
– Man kan också ofta se harar sitta mitt i Vallarondellen och beta, till synes helt obekymrade om stadstrafiken som snurrar omkring dem, säger Gunnar Ölfvingsson.
Men Linköping befolkas även av många ovanligare djurarter, som kanske är svårare att se men som går att upptäcka om man anstränger sig. Den utrotningshotade läderbaggen har kanske sina största förekomster i världen i eklandskapet söder om Linköping och även inne i stan.
– Den är helt beroende av gamla ihåliga träd, till exempel ekar och det bruna mjöl, så kallad mulm, som finns i sådana. Man kan faktiskt hitta läderbaggar mitt i centrum, vid slottet.
En annan ovanlig djurart som trivs bra just i Linköping är större vattensalamander, ett groddjur som bland annat lever i Kallerstadområdet där det finns dammar som den behöver för att fortplanta sig.
Djurens närvaro i stan innebär flera fördelar för oss människor. Fladdermöss och småfåglar äter till exempel mygg och andra insekter. Men djuren kan också orsaka irritation.
– Det är klart att man förstår att folk blir störda om de har en hel kajflock som sitter och skränar utanför sovrumsfönstret.
Men han påpekar samtidigt att en levande, grön och attraktiv stad alltid kommer att innehålla många olika arter som vi måste lära oss att samexistera med.
Läs även om djuren som få av oss gillar:
Skadedjuren blir allt fler
Med ett fågelbad, eller bara ett litet fat med vatten, och några kryddväxter som får slå ut i blom, kan du få humlor och kanske också en och annan småfågel att trivas också på den minsta balkong.
Strö inte ut mat på marken, det lockar råttorna. Kolla med värden först vad som gäller för fågelmatning där du bor.
Lästips: Stefan Castas bok ”Den vilda staden”.