HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här fick 90 unga hyresgäster jobb

Söderhamn När andra drog ned på sommarjobben gjorde Faxeholmen tvärtom. Bostadsföretaget har i år tredubblat antalet anställningar. 90 ungdomar som själva bor i hyreshusen har fått jobb. Resultatet: Extra välskötta gårdar och nöjda hyresgäster.

Antalet sommarjobb i Sverige har minskat drastiskt i coronapandemins spår. På Arbetsförmedlingens platsbanken anmäldes i år bara 30 000 jobb mot 50 000 förra året.

På kommunala Faxeholmen i Söderhamn tyckte man att det var förödande att så många ungdomar skulle gå sysslolösa. Företaget bestämde sig för att storsatsa när andra skär ned.

Läs ocksåHyresgäster i Blötberget nära bli utan ström – värden betalade i sista stund: "Har hänt förut"

I stället för normala 25-30 sommarjobbare anställdes ett 90-tal, samtliga själva bosatta i företagets hyreshus.

– Förhoppningen är att de här ungdomarna ska bli goda ambassadörer för våra bostadsområden när de jobbat en period hos oss och lärt sig hur allt fungerar, säger Marcus Gard, Faxeholmens servicechef.

Ungdomarna är uppdelade i tre grupper som arbetar tre veckor var. Den första gruppen gör sin sista arbetsdag den här veckan.

Läs ocksåNorrlands värdar får sämst betyg – men det finns undantag

– Men de vill inte sluta. De vill bara fortsätta jobba, säger arbetsledaren Reham Hamor och skrattar.

Gör de ett bra jobb?

– Jättebra! Vi får bara positiva reaktioner från hyresgästerna.

Läs ocksåHyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer - för att slippa konkurrens

I tidvis uppåt 33 graders hetta har sommarjobbarna klippt gräs, rensat ogräs, oljat, målat, städat, röjt, plockat skräp och allt annat som måste göras för att ett bostadsområde ska hållas fräscht.

– Det här är mitt första arbete. Det känns bra att tjäna egna pengar. Under sådana tider som det är nu är det extra tacksamt att Faxeholmen tog in så många, säger Love Sanga.

Sommarjobbarna samlas klockan tio på förmiddagarna och åker tillsammans ut i bostadsområdena där de jobbar till fyra på eftermiddagarna.

– Det är skönt med rutiner och fasta tider, tycker Hakeem Abboud.

– Annars blir det lätt att man bara ligger hemma och slöar, säger Jawahir Sheikh.

Efter tre veckor har sommarjobbarna fått upp ögonen för hur det ser ut där de bor.

– Man ser saker som man inte sett tidigare. Exempelvis ogräs och skräp, säger Sadek Sharaf.

– Precis. Jag kom på mig själv med att tänka `Gud vilken torr bänk`. Det har jag aldrig funderat över tidigare, säger Hakeem Abboud.

Läs också Blötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – "har missförstått alltihopa" Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.