Annons

Här finns flest medlemmar i Skåne

Skåne Det är stora skillnader i antalet medlemmar i Hyresgästföreningen i olika skånska kommuner. Störst andelen bor i Örkelljunga, sämst är det i Lomma.

Läser du det här och bor i Malmö, Lomma eller i Lund är du i minoritet. I Malmö är till exempel bara tre av tio hyresgäster medlemmar i Hyresgästföreningen. I flera andra skånska kommuner är siffran den dubbla.

Varje vardagseftermiddag ger sig Hyresgästföreningens sju skånska värvare ut på fältet med ett enda uppdrag – att dra in fler medlemmar. Men i tider när allt fler tvekar att öppna dörren för okända och hyresgäster i invandrartäta områden inte behärskar svenska har uppdraget visat sig vara rätt svårt ibland, vilket också syns i statistiken.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hem & Hyras granskning visar att det är stora skillnader mellan andelen medlemmar i olika kommuner men även mellan olika områden inom samma kommun. Lund, Vellinge, Malmö, Bromölla och Lomma tillhör bottenskiktet i Skåne. I ett område som Västra hamnen i Malmö där en stor andel boende är högutbildade är det också färre medlemmar.

– De tänker nog i större utsträckning att de klarar sig själva om det skulle uppstå problem, säger Johan Perup, chef för medlemsrekryteringen i Skåne.

Hur kan det vara så stora skillnader på organisationsgraden?
– Generellt kan man säga att det är lättare för oss att värva i mindre kommuner. I mindre kommuner har folk en tendens att samlas i föreningsliv medan det i större kommuner är mer konkurrens om folks engagemang. Det är också svårt för oss att nå ut med fördelarna med att vara medlem om man inte talar samma språk.

Annons
Läs ocksåMedlem hittade känsliga brev som Hyresgästföreningen slängt: "Jag blev förvånad"Tvådelad bild. På den ena delen syns medlemsbreven där de ligger i tidningsinsamlaren i soprummet. I bakgrunden skymtar en kasse, tidningar och reklamblad. På den andra delen ser man Mika Nuutilainen som tittar in i kameran.

Över tid har andelen medlemmar hos privata hyresvärdar ökat medan andelen hyresgäster i kommunala bostadsbolag blivit färre. Ett skäl kan vara att fler känner sig tryggare hos en stor kommunal hyresvärd.

– Bor man tryggt känner man mindre behov av ett medlemskap, säger Johan Perup.

Att man är sämre representerad i en del områden är problematiskt.
– För oss handlar det om legitimitet. Av lagstiftarna har vi fått rollen att förhandla om hyresrätterna. Når vi då inte stora grupper, som inte inkluderas i gemenskapen, så blir det ett problem. Vi ska företräda dem och behöver få veta hur de har det.

Läs ocksåÖverturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"Barcelona, protester överturism

Hur kan ni bättre nå dessa grupper?
– Det finns ingen snabb lösning och det är någonting som hela Hyresgästföreningen måste titta på, säger Johan Perup.

Finns det områden som värvarna inte besöker för att de vet att där är svårt att rekrytera nya medlemmar?
– Nej, vi ska knacka på alla dörrar i Skåne., säger Johan Perup.

Annons

Kenneth Gustavsson, ordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne, önskar sig en förening som växer men vill samtidigt vara realistisk.

– För att vi ska vara starka måste vi ha många medlemmar, det gäller särskilt i förhandlingssammanhang. Men det går inte att tvinga med folk, säger Kenneth Gustavsson.

Han ser också kopplingen mellan organisationsgraden och om det finns en aktiv lokal hyresgäst förening i området. En lokal hyresgästförening med mindre kraft och aktivitet ger motsatt effekt på andelen medlemmar.

Läs också Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.