Annons

Här håller solceller nere hyrorna

Boxholm Boxholmshus nya radhuslägenheter klarade inte energikraven och riskerade att bli utan investeringsstöd. Nu har bolaget valt att installera solceller för att rädda bidraget och hyresnivåerna.

När kommunala Boxholmshus genomförde upphandlingen inför sista etappen med tio lägenheter på Gösvägen i utkanten av Boxholm ingick solceller i förfrågningsunderlaget. Men bolaget valde först att bygga utan att sätta upp solceller på taken, för att pressa byggkostnaderna. När husen stod klara visade det sig att energiförbrukningen inte var tillräckligt låg för att uppfylla villkoren för att beviljas statligt investeringsstöd.

— Det felade på någon kilowattimme per kvadratmeter, berättar Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Elen som produceras används bland annat till att driva bergvärmepumpen som förser området med värme och varmvatten.

Ett halvår efter att hyresgästerna flyttade in har därför solceller nu installerats på några av taken i området.

— Detta är vårt första solenergiprojekt. Vi har bergvärme i området men det krävs el för att driva pumpen. Nu får vi en väldigt låg uppvärmningskostnad, säger Fredrik Noaksson.

Värme och varmvatten ingår i hyran medan hyresgästerna själva står för hushållselen. Så även i fortsättningen eftersom solelen som produceras går till fastighetsabonnemanget. Eventuellt överskott går ut på Vattenfalls nät och räknas av från Boxholmshus förbrukning. Anläggningen beräknas i genomsnitt producera 26 000 kilowattimmar el om året.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Investeringskostnaden är mellan 300 000 och 400 000 kronor och enligt Boxholmshus beräkningar tar det 12-14 år innan anläggningen lönar sig.

Annons

— Men om vi inte gjort det här hade vi fått någon miljon mindre i investeringsstöd så det går ihop sig redan där, säger Fredrik Noaksson.

Hyrorna påverkas inte.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

— Men om vi inte hade fått investeringsstöd så hade de kanske blivit högre. På lång sikt kommer solcellerna att bidra till att hålla nere våra driftskostnader och därmed hyrorna.

Jan Rydell, hyresgäst på Gösvägen, tycker att satsningen är intressant.

— Som jag har förstått det så satsar man mer på det här i andra europeiska länder. Jag tror att det är ett bra sätt att producera el, det är nog rätt tänkt.

Jan Rydell, hyresgäst på Gösvägen, har följt installationen av solceller med intresse.

Däremot har han funderat över varför majoriteten av panelerna sitter åt öster.

Annons

— Husen är inte optimalt placerade för solceller. Vi har gjort mätningar och kommit fram till att vi får flest soltimmar på det här sättet, förklarar Fredrik Noaksson.

Han beskriver satsningen som ett försöksprojekt och utesluter inte att fler av de fastigheter som bolaget förvaltar kan förses med solceller framöver.

— Vi har också beslutat att satsa på elbilar vartefter när våra fordon behöver bytas ut. Den första, bovärdens bil, köptes in före semestern.

Totalt har Boxholmshus byggt 17 radhuslägenheter på Gösvägen under perioden 2013-2020. Hyrorna för de nyaste lägenheterna ligger på drygt 8 000 kronor i månaden för en trea och drygt 9 000 för en fyra. Det är oklart hur mycket högre hyrorna blivit utan investeringsstöd.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.