HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här hittar du lediga lägenheter

Norrbotten Det har länge varit svårt att hitta bostad snabbt. Men i norra Norrland har vinden vänt. Vi kartlägger lediga lägenheter där du bor.
Foto: Göran Lindh/TT Grafik
Så här såg det ut när Hem & Hyra Norrland kontaktade allmännyttorna i Norr- och Västerbotten. Frågan som ställdes var: "Kan jag få en bostad direkt utan att ha stått i någon kö innan? Om inte, hur lång tid kan det ta innan jag får en bostad?" Vi ställde inga krav på typ, storlek eller läge av bostaden, förutom att det skulle vara ett förstahandskontrakt. Och under förutsättningen att vi uppfyllde värdens krav. I rödmarkerade kommuner är kötiden allt mellan någon månad till många år. Riktigt populära områden kan ha en väntetid på över tio år. Enkäten genomfördes 22-28 augusti i år.

För några år sedan gjorde Hem & Hyra en rundringning till allmännyttorna i Norr- och Västerbotten. Frågan var om det fanns en ledig lägenhet direkt. Då fanns det en (1) i hela norra Norrland, i en by utanför Haparanda.
Nu har situationen blivit bättre. I 14 av våra 29 kommuner kan de kommunala bolagen ordna ett boende snabbt. I andra måste det till lite kreativitet, som Anna Lundwall använde för att hitta sitt boende snabbt. Det visar Hem & Hyras färska undersökning.
– Vi kan i stort sett alltid ordna en lägenhet direkt om någon har bråttom. Ofta har vi tomma lägenheter som ska rustas upp och om den som snabbt behöver en bostad inte bryr sig om skicket hyr vi ut den, säger Jeanette Eklund på Sorselebo.
– Det är ganska dyrt att renovera en lägenhet, så det kan ta tid innan det blir gjort. Under den tiden går det med andra ord att snabbt flytta in.

I grannkommunen Lycksele är det oftast något ledigt för snabb inflyttning. Under förutsättning att man inte ställer några krav på läget.
– Det är naturligtvis enklare att få en bostad snabbt om man inte bryr sig om var den finns. Att vilja ha ett specifikt område eller till och med ett speciellt hus gör att det kan dra ut på tiden rejält, säger Carina Hellström Edvinsson, Lyckselebostäders vd.
Det är tydligt i vår undersökning att bristen på hyresrätter är störst vid kusten, i residenskommunerna Luleå och Umeå samt Skellefteå. Där är det kösystem och tiden det tar att få en bostad kan bli lång. Bostaden i Umeå har till exempel en snittkötid till en 4:a i bostadsområdet Marieberg, på 30 år. Samtidigt har bolaget områden där det kan ta mindre än ett år.

Läs ocksåFörsta kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

– Det beror på många aspekter. Dels område. Dels hur många som visar intresse för lediga lägenheter. Därefter kötid, säger Madelene Hägg, kundcenterchef på Bostaden.
Precis som längs större delen av kusten är det svårt även i Norrbottens inland. Varför det är så, är svårt att förklara. Möjliga förklaringar som förts fram under undersökningen är ökad militär verksamhet i Arvidsjaur eller fler elever från andra orter på gymnasieskolan i Arjeplog.

I Gällivare och Kiruna kan i alla fall bristen förklaras med stadsomvandlingarna.
Allmännyttorna är trots allt inte ensamma. Många gånger kan privata värdar vara vägen till snabbare boenden, även om det är svårt i det kommunala bolaget.
I Luleå, som har långa köer till Lulebos lägenheter, kan en snabb intresseanmälan hos till exempel privata DN fastigheter, innebära bara några månaders väntan.

Fakta: Skriv en personlig ansökan

Förutom att kolla ekonomin gör privata hyresvärdar ofta en individuell bedömning. Därför kan ett bra utformat personligt brev öka möjligheterna till en bostad. Men tänk på stavning och formuleringar. Var tydlig och positiv. Lyft fram dina goda egenskaper. Bifoga referenser.

Fakta: Tips till bostadssökande

• Använd sociala medier. Där kan både vänner och värdar nås.
• Var väldigt aktiv. Ring och visa att du är seriös.
• Prata med vänner och kollegor du möter. Leta brett.

Läs också Domstol jagar Blötbergets Fastigheter för vite på 50 000 Bostadsbolagets ordförande drar nytta av livet som hyresgäst Anklagades för vanvård - får bo kvar Norrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.