Här höjer de hyrorna igen och igen
På flera håll i och runt Stockholm pågår försök till upptrissningar av hyror som redan höjts rejält. En metod för att uppnå det är att helt enkelt stranda förhandlingarna med hyresgästföreningen och gå vidare med kraven till hyresnämnden för att där försöka få gehör för sina krav.
Ett tydligt exempel är den av Einar Mattsson förvaltade fastighet Yngligen 2 på Östermalm. Fastigheten stod färdigrenoverad för två år sedan. Långa förhandlingar följde med utgångspunkt från nivån 1 200kronor per kvadratmeter i orenoverat skick. Överenskommelsen slutade i en höjning till 2 888 kronor i månaden för en trerummare på 77 kvadratmeter. Men redan nu kräver Einar Mattsson ytterligare 1 925 kronor för samma lägenhet för 2018.
Förhandlingarna strandar, Einar Mattsson går till hyresnämnden.
– Att dra hyresgästerna på Sibyllegatan till hyresnämnden för att försöka få upp hyrorna ytterligare 18 procent är verkligen inte hyggligt. Hyresgästerna har redan betalat dyrt för sin renovering, säger Manfred Klint, förhandlingsledare i Östermalm.
Men företeelsen går även att finna utanför stadskärnan. Folksam är inne på samma linje med ett antal fastigheter i Hägerstensdistriktet.
För de 179 lägenheterna i Muffen 5-7 i Fruängen har ingenting tillförts som skulle kunna ligga till grund för hyreshöjningar, enligt Hyresgästföreningen.Folksam vill ändå höja (kall)hyran med 1 155 kronor för en trea på 77 kvadratmeter.
Dessa ärenden har ännu inte hamnat i hyresnämnden och förhandlaren sedan många år i området, Cathrine Ripman, vill poängtera att hon ännu inte träffat Folksams ombud. Men hon är förvånad över kraven på så höga höjningar.
– Det är beklagligt och närmast oseriöst att motparten i princip vill riva upp tidigare överenskomna avtal. Många hyresgäster är oroliga över sin framtid.
Förhandlaren Baris Celepli säger att fastighetsägarna nu, med hyresnämndens hjälp, försöker jämföra fastigheter med varandra oavsett var de är belägna och inte som tidigare i samma område. Hyresgästföreningens förhandlingschef i Stockholm, Per Björklind irriteras också över beteendet.
– Fastighetsägarna tar inte ansvar för ett tryggt boende där hyresvärden vill att nyligen justerade hyresnivåer ska revideras i tid och otid, säger han.
Normhyra är hyra per kvadratmeter och år och används för att räkna fram hyran för olika stora lägenheter. En mindre lägenhet får en högre hyresnivå per kvadratmeteter än en stor.