Annons

Här höjer de hyrorna igen och igen

Stockholm Nya trenden i Bostadsstockholm – fastighetsägare vill höja hyror som nyligen redan förhandlats till höga nivåer. (Klicka på huset i kartan för att se mer!)

På flera håll i och runt Stockholm pågår försök till upptrissningar av hyror som redan höjts rejält. En metod för att uppnå det är att helt enkelt stranda förhandlingarna med hyresgästföreningen och gå vidare med kraven till hyresnämnden för att där försöka få gehör för sina krav.

Ett tydligt exempel är den av Einar Mattsson förvaltade fastighet Yngligen 2 på Östermalm. Fastigheten stod färdigrenoverad för två år sedan. Långa förhandlingar följde med utgångspunkt från nivån 1 200kronor per kvadratmeter i orenoverat skick. Överenskommelsen slutade i en höjning till 2 888 kronor i månaden för en trerummare på 77 kvadratmeter. Men redan nu kräver Einar Mattsson ytterligare 1 925 kronor för samma lägenhet för 2018.
Förhandlingarna strandar, Einar Mattsson går till hyresnämnden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Att dra hyresgästerna på Sibyllegatan till hyresnämnden för att försöka få upp hyrorna ytterligare 18 procent är verkligen inte hyggligt. Hyresgästerna har redan betalat dyrt för sin renovering, säger Manfred Klint, förhandlingsledare i Östermalm.

Men företeelsen går även att finna utanför stadskärnan. Folksam är inne på samma linje med ett antal fastigheter i Hägerstensdistriktet.

Annons

För de 179 lägenheterna i Muffen 5-7 i Fruängen har ingenting tillförts som skulle kunna ligga till grund för hyreshöjningar, enligt Hyresgästföreningen.Folksam vill ändå höja (kall)hyran med 1 155 kronor för en trea på 77 kvadratmeter.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Dessa ärenden har ännu inte hamnat i hyresnämnden och förhandlaren sedan många år i området, Cathrine Ripman, vill poängtera att hon ännu inte träffat Folksams ombud. Men hon är förvånad över kraven på så höga höjningar.

– Det är beklagligt och närmast oseriöst att motparten i princip vill riva upp tidigare överenskomna avtal. Många hyresgäster är oroliga över sin framtid.

Annons

Förhandlaren Baris Celepli säger att fastighetsägarna nu, med hyresnämndens hjälp, försöker jämföra fastigheter med varandra oavsett var de är belägna och inte som tidigare i samma område. Hyresgästföreningens förhandlingschef i Stockholm, Per Björklind irriteras också över beteendet.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Fastighetsägarna tar inte ansvar för ett tryggt boende där hyresvärden vill att nyligen justerade hyresnivåer ska revideras i tid och otid, säger han.

Fakta: Normhyra

Normhyra är hyra per kvadrat­meter och år och används för att räkna fram hyran för olika stora lägenheter. En mindre lägenhet får en högre hyresnivå per kvadratmeteter än en stor.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.