Här höjs hyran allra mest
Det är inte bara villa- och bostadsrättsägare som har anledning att oroa sig över den stigande räntan. Den drabbar även hyresgästerna i form av höjda hyror.
Annons
I år höjs hyrorna i Sverige med i snitt 2,3 procent. Och den främsta anledningen är just den stigande räntan, enligt Anders Mattsson, förhandlingsansvarig vid Hyresgästföreningen.
– Absolut. Om jag skulle gissa tror jag att hälften av höjningen beror på räntan, säger han och påminner om att bostadsbolagens ursprungliga krav låg på nästan det dubbla.
Högst höjning i kronor räknat får i år hyresgästerna i Östra Göinge, i nordöstra Skåne. Där höjs hyran i snitt med 265 kronor i månaden.
Liselott Nilsson, 47, bor i en tvåa på 60 kvadratmeter i utkanten av centralorten Broby. Hon betalar 3 596 kronor i månaden.
I år höjs hennes hyra med 210 kronor i månaden, en höjning på närmare sex procent.
– Det är ju givetvis inte bra att hyran går upp, men jag trivs i min lägenhet, säger Liselott Nilsson som är ensamstående med tre utflugna barn.
Att barnen flyttat hemifrån var också anledningen till att hon förra året sålde villan i närbelägna Hanaskog och flyttade till lägenheten i Broby. Ett hus är alldeles för stort för bara en person, resonerade hon.
Två av barnen bor i närheten och den äldsta dottern är på väg tillbaka till Sverige efter ett antal år i Norge.
– Hon och pojkvännen har pratat om Halmstad eller Göteborg, men jag hoppas verkligen att de flyttar hit till Broby, säger Liselott Nilsson.
Rolf Persson är förhandlare vid Hyresgästföreningen i norra Skåne. Han förklarar att hyreshöjningen i Östra Göinge beror på den höga räntan.
– Dessutom har bostadsbolaget ett stort underhållsbehov och de boende har länge haft en av Sveriges lägsta hyror, säger han.
– Dessutom har bostadsbolaget ett stort underhållsbehov och de boende har länge haft en av Sveriges lägsta hyror, säger han.
Det är inte bara Liselott Nilsson och hennes grannar som tvingas acceptera en hyreshöjning i år.
Förra året gick drygt tio kommunala bostadsbolag med på att lämna hyran oförändrad. I år är den siffran noll.
Det betyder att i princip samtliga hyresgäster i Sverige får betala mer i hyra i år.
Det gäller även dem som bor hos en privat hyresvärd eftersom de kommunala bostadsbolagens hyror fungerar som ”tak” för de privata.
Hyresgästföreningen är trots höjningen på 2,3 procent nöjd med resultatet av årets förhandlingar.
Föreningen har som mål att hyreshöjningen ska vara lägre än inflationen, ett mål som i år uppnås med råge, enligt Anders Mattsson.
Inflationen beräknas till 3,7 procent i år, enligt Konjunkturinstitutet.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.