Annons

Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Göteborg Paret flyttade från den centrala femman i Göteborg år 2015. Sedan dess har de hyrt ut den i andra hand. Nu vill värden säga upp dem. Men paret hävdar att de ska flytta tillbaka. Anledningen är att kvinnan är svårt sjuk.
Foto: Anna Shvets/Gustaf Görfelt
Lägenheten ligger i centrala Göteborg, dock inte på den plats som bilden visar.

2015 väljs Anna Kinberg Batra till ny partiledare för Moderaterna. Islamiska statens kalifat står på sin topp. Europa ställs inför en flyktingkris när mer än 1,3 miljoner människor söker asyl inom EU.

Samma år flyttar kvinnan och mannen från femrummaren, som ligger på en attraktiv adress i centrala Göteborg. Flyttlasset går till Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De hyr ut lägenheten i andra hand, något värden ger dem tillstånd till. Tillståndet förlängs sedan varje år fram till 2020.

Avslag från värden

2020 får paret avslag på ytterligare andrahandsuthyrning, men fortsätter ändå hyra ut lägenheten.

I augusti 2023 inträffar en vattenläcka i lägenheten. Efter det skickar hyresvärden en uppsägning. Värden anser att de saknar behov av lägenheten eftersom de bott drygt åtta år på annan ort, och även i längre perioder utomlands.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Mannen och kvinnan bestrider uppsägningen som därför hamnar i hyresnämnden. Där hävdar paret att de inte bör bli uppsagda eftersom de behöver lägenheten och har för avsikt att flytta tillbaka till den under 2024.

Annons

Allvarlig sjukdom

Skälet att de flyttat är att de båda lider av allvarlig sjukdom. De har haft behov av att vara nära den specialistvård som deras försäkringsbolag erbjudit dem, och som finns i Stockholm. Läkarintyg har skickats in till hyresnämnden.

Enligt paret har dock boendet hela tiden varit av tillfällig natur. De har till exempel aldrig tagit med alla sina möbler, utan hyrt ut möblerat i Göteborg.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Hyresvärden har varit medveten om situationen vilket har bidragit till att de fått hyra ut i andra hand. Under perioder har de också själva bott i lägenheten.

I livets slutskede

Att de fick avslag på att fortsätta hyra ut i andra hand 2020 berodde på att de tagit ut en för hög hyra av andrahandshyresgästen. De justerade hyran, men på grund av situationen runt sjukdomen glömde de att göra en ny ansökan till värden.

Nu är kvinnan i livets slutskede och paret vill därför flytta tillbaka till Göteborg, där deras vuxna barn bor. Vård ska ges av sjukhus i Göteborg.

Annons

Mannen och kvinnan hävdar att de saknat fast adress under åren i Stockholm och har bott hemma hos vänner när de inte vistats på sjukhus. Deras nuvarande folkbokföringsadress är endast en plats de får sin post till, men där de inte bor stadigt.

Inte tillräckliga argument

Att mannen och parets yngsta barn har vistats mycket utomlands har också berott på sjukdomen. De har önskat att barnet ska få en harmonisk uppväxt som inte enbart präglas av föräldrarnas sjukdom.

Hyresnämnden anser dock inte att de argumenten räcker, även om parets hälsotillstånd vägs in i bilden. Drygt åtta år är en så lång tid att deras anknytning till lägenheten som bostad upphört.

Hyresvärden får därför rätt att säga upp kontraktet. Paret har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Läs också Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.