Annons

Hårdare krav: SKB förbjuder sittgrävskopor för barn

Hässelby Nu förbjuder SKB lekredskap på hyresgästernas egna uteplatser i Hässelby villastad. Något som hyresgästen Fredrik Tillman reagerar på. "Märkligt att man inte får bestämma själv", säger han.
Foto: Linda Dahlin
"Reglerna är väl hårda tycker jag. De förbjuder inte bara pooler och studsmattor, utan även små rutschkanor, små lekhus och sittgrävskopor", säger Fredrik Tillman, som ifrågasätter om SKB kan ta ett sådant beslut.

Med sommaren kommer studsmattorna fram hos många barnfamiljer. Familjen Tillman på Älvdalsvägen i Hässelby villastad, bor längst ner och har en studsmatta på sin uteplats som ligger på en hörntomt.

Barnen är aktiva, de tränar gymnastik och parkour och använder trampolinen, som familjen säger, både till lek och träning. På hörntomten finns även ett nät för badminton och en balansgångsbräda.

Men hyresvärden SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, har reagerat på att de har monterat studsmattan på uteplatsen, vilket har  resulterat i ett brev som de skickat ut till samtliga hyresgäster i området med information om att lekredskap, både på de gemensamma ytorna och på lägenheternas uteplatser, måste plockas bort.

”Att förebygga olycksfall i lekmiljöer ingår i SKB:s ansvar som fastighetsägare enligt plan- och bygglagens regler för utemiljöer. En följd av detta ansvar är att vi bara kan tillåta lekredskap som har placerats ut i kvarteren av SKB och som vi kan utföra regelbundna säkerhetskontroller av”.

I brevet listas vad som kan räknas in som lekredskap, till exempel små lekhus, studsmattor, rutschkanor, plastpooler och sittgrävskopor. Att ha mindre leksaker som hinkar, spadar, småbilar och liknande är godkänt om de används i de sandlådor som SKB placerat ut.

Aktiv familj. På uteplatsen finns förutom studsmattan även ett nät för badminton. ”Vår uteplats ligger väl dold av häck och staket, så det är bara vi som är här”, säger Fredrik Tillman.

– Reglerna är väl hårda tycker jag. De förbjuder inte bara pooler och studsmattor, utan även små rutschkanor, små lekhus och sittgrävskopor, säger Fredrik Tillman, som ifrågasätter om SKB kan ta ett sådant beslut.

– SKB hänvisar till att de är tvungna att ha den regeln på grund av fastighetsägaransvaret enligt plan- och bygglagen, men den lagen gäller inte för privata leksaker på de egna uteplatserna, vilket jag har påpekat för dem, säger Fredrik Tillman.

Nu har han monterat ner själva studsmattan, i väntan på att få klarhet i vad som gäller egentligen.

– Det är lite märkligt att man inte får bestämma själv över vad man vill ha på sin uteplats. I kontraktet står det att vi ska sköta uteplatsen på egen beskostnad. Vår plats ligger på ett hörn och har ingen insyn, så det är ingen annan som kommer hit och använder studsmattan. Det är också lite konstigt att de skulle bry sig mer om mina barns säkerhet än vad jag själv gör, säger Fredrik Tillman.

Barnen tränar gymnastik, och tränar balans hemma på uteplatsen.

Enligt Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, kan en hyresvärd bli ansvarig för lekredskap som en hyresgäst ställt ut om de inte uppfyller säkerhetskraven.

– Men bor man på nedre botten och har ett utrymme som ligger intill lägenheten med ett staket eller annat som effektivt avgränsar, eller har uppsikt över de barn som leker, då kanske ansvaret över säkerheten inte faller på hyresvärden, säger han.

Kan en hyresgäst riskera att bli uppsagd om den låter lekredskapen stå kvar på sin uteplats, trots förbudet?

– Man kan bli uppsagd för massor av saker som hyresvärdar hittar på, men att bli uppsagd för att man har lekredskap under uppsikt ter sig osannolikt, säger Bengt Öhman.

Yvonne Edenmark Lilliedahl, kommunikationschef på SKB, säger att reglerna alltid har funnits och att brevet är ett standardbrev som skickas ut till SKB:s hyresgäster vid behov.

– I ansvaret som fastighetsägare ingår att förebygga olycksfall i lekmiljöer och därför kan vi bara tillåta lekredskap som vi själva placerat ut. Både den gemensamma gården och lägenheternas uteplatser ingår i ansvaret eftersom de står på fastighetens mark, enligt plan- och bygglagen. Alla som skriver kontrakt får en broschyr där de här reglerna klart och tydligt står, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.