Hårdare tag för tryggheten

Eksjö ​Fasanen har blivit ett pilotprojekt för Eksjöbostäder. Under tre år ska bostadsområdet bli en plats med gott rykte och trygga hyresgäster. Men inte alla får bo kvar.

​Äppelträden dignar av frukt. Det är trivsamt att strosa i bostadsområdet Fasanen och svårt att tänka sig att hyresgästerna här känner sig mest otrygga av samtliga Eksjöbostäders hyresgäster.

Men så är det, visade bolagets undersökning. Det är på kvällar och nätter som gängen hänger och öser musik, hundar går lösa och det springer folk i källarna. Hyresgäster har hittat kanyler och är rädda för att släppa ut sina barn. Oron riktas främst mot ett av husen där socialen har nio lägenheter.

Läs ocksåUteplatser betydelsefulla – även för grannarna: "Att se grönska från fönstret har en hälsoeffekt”Anna Bengtsson i ljust uppsatt hår, en grön mönstrad klänning med bin på och en gul kofta, halvsitter på ett balkongräcke i sten. I bakgrunden syns en stor gräsmatta och buskar, träd, skog. Anna Bengtsson har forskat kring betydelsen av kontakt med utemiljön. Att ha en uteplats är betydelsefullt på flera sätt för den fysiska och psykiska hälsan och för att känna trygghet.

– Nu kör vi ett treårigt projekt för att göra Fasanen mer attraktivt och för att skapa gemenskap bland hyresgästerna, säger Rolf Lindström, Eksjöbostäder, och fortsätter:

– Vi har även sagt upp socialens lägenheter. Vi kan inte fortsätta att ha det så här med langning och spring. Vi har barnfamiljer som inte vågar släppa sina barn till skolan.

Var ska de hyresgästerna bo?

Läs ocksåPolisen Camilla om thaisalongerna: "En del sexköpare är helt likgiltiga"Bildcollage med en kvinna som står med ryggen mot kameran, en "open-skylt" som thaisalonger brukar använda och en säng i ett massagerum.

– Det vet inte jag. Det får socialen ordna. Om man får den ena chansen efter den andra så måste man till slut ta sitt eget ansvar, säger Rolf Lindström.

Socialen i Eksjö har ingenting emot åtgärden.

– Det här har inte varit någon bra bostadslösning och vi ser att hela den här förändringen är till något bättre, säger enhetschef Maud Edmundsson.

Läs ocksåOla bodde granne med "bordellen i källaren": Hörde ung man erkänna för polisenBildcollage: Man som tittar in i kameran syns på bilden liksom britsen i ett massagerum

Var ska de som vräks bo?

– Det är lite varierande. Vi är inne i en process där vi diskuterar med bostadsföretaget om hur vi ska få en hållbar lösning. Vi kommer att lösa det vi kan lösa.

Eksjöbostäder satsar 100 000 kronor per år och Hyresgästföreningen ungefär 40 000 kronor per år i projektet. Anne Hägg, verksamhetsutvecklare inom Hyresgästföreningen är projektledare och det första hon gjorde var att knacka dörr i kvarteret.

– Många är intresserade av att engagera sig. Det finns en vilja och det är verkligen roligt, säger Anne Hägg.

Arbetet med att röja fram de gamla kolonilotterna har redan börjat och i november ordnas en framtidsverkstad där de boende får tycka till om vad som kan förbättras i området.

Läs också Allmännyttans expert: Tveksamt hyra ut till thaisalonger – nackdelarna överväger Kommunala bostadsbolag hyr ut till förtäckta bordeller: Nöjesprofilen en av kunderna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.