Annons

Heimstaden: Man drar alla över en kam

Nyheter I en ny rapport kritiserar Hyresgästföreningen flera privata bostadsbolag för så kallade konceptrenoveringar. Nu slår bostadsbolagen ifrån sig av kritiken. ”jag kan till och med bli lite putt på att man drar alla över en kam”, säger Heimstadens vd Patrik Hall.

I en rapport som Hyresgästföreningen släppte under tisdagen riktar man skarp kritik mot så kallade konceptrenoveringar där lägenheter renoveras så fort en hyresgäst flyttar ut. Rapportförfattarna menar att standardhöjande renoveringar av ytskikt prioriteras för att kunna höja hyran medan renovering av exempelvis stammar, tak eller fasader skjuts på framtiden då de inte motiverar samma hyreshöjningar.

– Dessutom minskar det generella underhållet av fastigheterna i dessa bolag jämfört med de kommunala bostadsbolagen, säger Margareta Björkvald, fastighetsekonom på Hyresgästföreningen, som tillsammans med Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norra Skåne, tagit fram rapporten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Helt fel menar Patrik Hall, vd på Heimstaden som är ett av de bostadsbolag som tas upp ut i rapporten.

– vi vill ha en stor andel väl underhålla äldre lägenheter med grundstandard, och de ska vara väl underhållna. Men vi vill också kunna erbjuda moderniserade lägenheter för de som efterfrågar modern kvalitet.

Annons

–Vi har inte ambitionen att få ett bestånd där samtliga lägenheter är totalrenoverade. Vi anser att vi då begränsar de som inte har möjlighet att efterfråga de nyrenoverade lägenheterna, säger Patrik Hall.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Han menar att Heimstaden inte släpar med det löpande underhållet, utan att man snarare anstränger sig för att hålla kostnaderna nere vid bland annat stambyten genom att inte byta ut gamla kök.

–När vi gör större stamrenoveringar så lämnar vi kvar de gamla köken men förbereder för att kunna byta ut det senare.

–Om andra fastighetsägare har andra intentioner och arbetar på ett annat sätt kan inte jag svara för. Men jag kan till och med bli lite putt på att man drar alla över en kam och inte gör en djupare analys av varför vissa fastighetsägare gör på ett visst sätt.

Annons
Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

I samband med att rapporten släpptes ordnade Hyresgästföreningen ett seminarium där bland annat Petter Jurdell, Affärs- och hållbarhetsutvecklingschef på Rikshem medverkade. Inte heller han känner igen sig i kritiken som riktas mot bland andra Rikshem. Enligt honom består ungefär en procent av bolagets bestånd av konceptrenoverade lägenheter.

– Vi vill att människor med hög och låg inkomst ska kunna bo i samma hus och i samma områden, vi behöver flera koncept för att få en stor mix av människor säger Petter Jurdell.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.