Heksesot – vem betalar skadorna
Är det värden som orsakat soten eftersom de låtit måla lägenheten med miljövänlig färg. Eller är det hyresgästen som eldat med billiga värmeljus eller använt golvpolish?
Eftersom orsakerna till att beläggningen heksesot uppkommer är oklar, blir det även oklart vem som ska betala.
I fallet som Hem & Hyra skrivit om där Björn Ekedahl och Irene Blom drabbades om heksesoten, kom hyresgästen överrens med sin hyresvärd att dela på kostnaderna. Björn Ekedahl och Irene Blom får stå för saneringen av lösöret. En kostnad på runt 10 000 kronor. Hyresvärden står för kostnaden för att sanera lägenheten, ny lägenhet under saneringen och en viss hyressänkning. En kostnad på mellan 200 000 och 300 000 kronor.
– Vi får sanera på samma sätt som efter en brand och det är kostsamt, säger Aneth Jalmebro som är vd på Karaffen förvaltnings AB .
Varför låter ni hyresgästen stå för saneringen av lösöret?
– Det där är komplicerat. Det finns ju inget fall än som visar vems fel det är – alltså vem som orsakat skadan. Det kan vara färgen men det kan också vara billiga värmeljus, antagligen i kombination. Vi försöker ta vårt ansvar och betala den stora delen av saneringen. En annan väg hade kunnat vara att gå till tingsrätten, stämt dem för att försöka få dem att betala allt. Men det är inget alternativ för oss att göra så mot våra hyresgäster, säger hon
Även Örebrobostäder har just nu ett fall av heksesot i sitt bestånd. I ett bostadsområde med flera nyrenoverade lägenheter har en drabbats av sot. De kommer också att sanera, men kommer att vänta innan saneringen görs. Ingrid Tekin är områdeschef:
– Vi vill veta mer innan vi gör det så att vi är helt säkra på att det inte kommer tillbaka. Det är en kostnadsfråga, men också för hyresgästens skull.
Nu ska Öbo och privata bostadsbolag på Karaffens initiativ träffas för att prata om heksesot.
– Jag tror att det är fler som drabbats, men det är inget man pratat om. Det behöver vi göra, säger Aneth Jalmebro.
Hon får medhåll av Kolbjørn Mohn Jenssen som arbetar med att bekämpa heksesot inom företaget Mycoteam i grannlandet Norge. Ett land som kommit längre i forskningen om heksesot.
– Det här nya problemet har gett tusentals skador i bostäder i Norge. Det är ett problem även i Sverige – ni vet bara inte om det ännu, konstaterar han.
Läs också: ”Heksesot kan bli dyr affär för hyresgäster”