Annons

Sune fick rätt mot värden – kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

Karlstad Sune, 70, stämde sin hyresvärd Karlstad bostads AB för att de under fyra år mörkat att lägenheten har för höga halter av radon. Värden får betala närmare 34 000 kronor för slarvet. Det är inte första gången KBAB missar lämna ut information om radon. Nu ändrar de sina rutiner.
En hyresgäst i Karlstad har ersatts med närmare 34 000 kronor efter att hyresvärden missade att informera om förhöjda halter av radon.

– Det är klantigt bortom alla gränser. Man måste kunna välja om man vill bo i en sådan lägenhet eller inte, säger Sune, 70, som egentligen heter något annat.

Sune flyttade in i en lägenhet i Herrhagen i Karlstad 2019. Kommunala Karlstads bostads AB, KBAB, berättade aldrig att de uppmätt för höga halter av den cancerframkallande osynliga gasen radon. Maxgränsen på vad som är tillåtet ligger på 200 Bequerel per kubikmeter luft. I Sunes sovrum uppmätte KBAB som mest 360 Bequerel.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Först i höstas, fyra år efter att Sune flyttat in, hörde KBAB av sig. Då ville KBAB åtgärda den förhöjda radonhalten som de uppmätte i bostaden redan vintern 2017-2018.

Den här artikeln finns även på arabiska.

– Jag blev väldigt upprörd. Jag hade velat ha informationen innan för att kunna göra ett eget val om jag ville flyttat in eller inte. Att det var just i sovrummet där jag spenderar en tredjedel av min tid känns extra obehagligt. Ingen vet ju om jag inom ett par år kommer att utveckla cancer av detta, säger Sune.

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

Han jämför situationen med ett bilköp:
– Köper jag en bil av ett stort bilföretag som vet att den har dåliga bromsar, så måste dom upplysa mig om det, säger han.

Ville lära KBAB en läxa

Sune sökte reda på fakta och hittade en dom från Högsta domstolen där en fastighetsägare tvingades återbetala 15 procent av hyran.

Han kontaktade sin hyresvärd och ville ha 30 procent av hyran.

Läs ocksåSkador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgästerTvådelat foto. På den ena bilden syns vd:n Jörgen Olsson och i bakgrunden syns, lite suddigt, Tunabyggens kontorsbyggnad. Den andra bilden visar en lagbok och en domarklubba.

Det tog mycket tid för Sune att flytta möbler och saker mellan rummen under renoveringen. Därför ville han ha något som han kallade för ”lön för arbetet”.

Annons

Men huvudanledningen till den högre summan var att han ville lära KBAB en läxa.

– Det är klart det är intressant med pengar. Men jag ansåg framförallt att det ska kosta dem att göra sådana här misstag att inte upplysa en ny hyresgäst om radonhalterna. Tänk om det varit någon som redan hade behandlats för cancer som flyttat in – det hade kunnat kosta personen livet, säger Sune.

Sune och KBAB enades dock i tingsrätten om att 15 procent på hyran skulle återbetalas. Lika mycket som KBAB tidigare betalat ut till andra radondrabbade hyresgäster.

En bild på tingshuset i Karlstad och symbolen för radioaktivitet.
KBAB tvingas betala 33 676 kronor för att de inte informerade en hyresgäst om radon. Det slår en dom från Värmlands tingsrätt fast.

Inte första gången

Det är nämligen inte första gången KBAB vare sig missar att ge information om radon eller gör återbetalningar till hyresgäster i radonlägenheter. 2016 avslöjade tidningen NWT att KBAB känt till att bostäder hade förhöjda halter men utan att informera hyresgäster.

När Högsta domstolen gav hyresgäster rätt till återbetalning av hyran, tog Hyresgästföreningen initiativ till att föra hyresgästernas talan mot KBAB. Något som resulterade i att sju hyresgäster fick återbetalning.

Men även efter det har KBAB missat att informera hyresgäster om radonet. Något som NWT skrivit om.

– Det är fullständigt obegripligt att de missar att informera. Radon är omtalat, farligt och cancerframkallande. Hur kan man missa att informera om det?, frågar sig Sune.

Radonlägenheter får en spärr

Hem & Hyra tar med frågan till KBAB.

– Vi har insett att vi inte haft det på plats ordentligt utan att den mänskliga faktorn gjort att det missats. Men nu har vi agerat så att det inte ska hända igen. Planen är att vi ska ta det ännu ett steg längre, säger Annica Karlsson som är områdeschef på Herrhagen där Sune bor.

Annons

KBAB har lagt in en så kallad spärr som gör att uthyrare, bovärdar och chefer får upp en stor ruta som informerar om radonet. I nästa steg hoppas KBAB få med informationen kopplat till hyresavtalen för de berörda lägenheterna, som en bilaga eller övrigt villkor.

En bild av en man i ljusblå skjorta och glasögon samt en på en husfasad med KBABs logga med en sol.
Niklas Karlsson är Fastighetsstrateg på Karlstads Bostads AB.

Enligt KBABs fastighetsstrateg Niklas Karlsson rör det sig om om tiotalet lägenheter på Herrhagen och ”ytterligare en handfull i hela beståndet”. Det är nämligen vissa spridda lägenhetsobjekt som har förhöjda nivåer. Det har försvårat kommunikationen.

– Det går inte att säga att det är ett visst bostadsområde eller ens en viss fastighet, utan det kan det kan skilja sig i samma trapphus, säger Niklas Karlsson.

Vad har fått er att ändra hanteringen?
– Det var de här händelserna. Under dialogen med hyresgästen (Sune. Reds.anm.) kände vi att vi måste göra systemet tydligare. Kommunikation om radon får inte vara personbaserad. Det ska inte gå att missa en sådan här sak, säger Niklas Karlsson.

Mer kompensation att vänta – för fler än Sune

Under veckorna då KBAB renoverade och satte in ventilationsåtgärder för att åtgärda radonet kunde hyresgästerna inte använda bostäderna som vanligt. Det kommer hyresgästerna få ekonomisk kompensation för när KBAB stämt av allt. De räknar med att återkoppla till hyresgästerna under senare delen av sommaren.

Sune har redan fått återbetalningen av hyran. Närmare 34 000 kronor.

Vad ska du göra för pengarna?
– Ja, jag är ju fattigpensionär så det blir nog inga problem att hitta hål att stoppa dem i. Jag har en bil som är 20 år som börjar ramla ihop, så jag kanske lagar den, säger Sune.

Fakta: Det här är radon
  • Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller.
  • Den finns naturligt i mark och vatten, men även i blåbetong som många hus byggdes av fram till 70-talet.
  • Varje år får bidrar radon i bostaden till cirka 500 fall av lungcancer. En absolut majoritet av de drabbade är rökare.
  • Alla bostäder ska på sikt uppfylla målet om en radonhalt på maximalt 200 becquerel per kubikmeter.
  • Medelvärdet för radon i bostäder ligger runt 100 Bq/m³.
Fakta: Få ersättning för radon - så här gör du

1. Ta reda på om du har förhöjda halter genom att kolla med din hyresvärd eller mäta själv.
2. Anmäl den förhöjda halten (över 200 Bq) hos din hyresvärd som en brist.
3. Beskriv din oro.
4. Hör av dig till din hyresvärd och begär ut nya mätresultat och beskriv din oro.
5. Ha gärna kontakt med grannar och Hyresgästföreningen under processen.

Läs också Hyreshöjningarna 2024: "Folk är oroliga att inte klara det" Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror Övernattningslägenhet – inte solklart var du ska vara skriven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.