Annons

Het debatt om hyrorna i innerstan

Stockholm – Ska ni fördriva oss från innerstan? Det var minst sagt upprörda känslor när hyresgästföreningarna i innerstan på onsdagskvällen inbjudit regeringens politiskt sakkunnige i bostadsfrågor, Daniel Liljeberg (kd), till debatt. Hyresgästerna befarar hyreshöjningar på 50 procent i innerstan.

Bakgrunden är förstås den pågående utredningen om allmännyttans framtid, som ska läggas fram i mitten av april.
Det som hittills kommit fram ur den har skrämt upp hyresgästerna rejält. Utredningen talar om att allmännyttans roll som norm för hyrorna i landet ska försvinna, eftersom det anses stå i konflikt med EG-rätten. Följden blir att hyrorna i attraktiva lägen kommer att höjas med upp till fem procent per år. Som jämförelse kan sägas att hyrorna i Stockholms stad i år höjs med cirka två procent.

– En höjning med fem procent skulle innebära att hyrorna går upp med 63 procent på tio år, påpekade Margareta Friman-Scharin, ordförande för Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon och vapenbrodern Björn Alfredsson menar att konsekvensen om utredningen genomförs blir att Sverige får marknadshyror. Hyran ska avspegla efterfrågan.

– I dag är skillnaden på snitthyran för en tvåa i innerstan och en tvåa i närförorten inte så stor. Men utredningens förslag medför att hyrorna även i gamla hus i innerstan på sikt kommer att bli lika höga som i nyproduktion, alltså 8 000-9 000 kronor för en tvåa. Den som då inte tjänar över 24 000 kronor i månaden kommer alltså inte att ha råd att bo kvar, sade Margareta Friman-Scharin.

Det skulle innebära att en stor andel av de anställda i serviceyrken och inom vård och omsorg inte kan bo centralt.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– Inte pensionärerna heller, påpekade en av de cirka 150 åhörarna.

Daniel Liljeberg hävdade att EU inte kommer att tillåta att Sverige behåller allmännyttans roll som hyresnorm för andra bostadsföretag. Att sedan friskolor måste leva under samma ekonomiska villkor som de kommunala skolorna tycker inte EU är jämförbart, sade han.

Bland åhörarna växte ilskan, vilket många också gav uttryck för.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Vi har inte råd med fem procents höjning varje år, då måste vi flytta. Vill ni ha en segregerad stad? undrade Lotta Ekelund.

– Nej, absolut inte. Vi vill göra förändringen i lugn takt, ingen ska behöva lämna sitt hem, försäkrade Daniel Liljeberg.
Han påpekade gång på gång att skyddsregeln  med högst fem procents hyreshöjningar per år är utredningens förslag. Det kan ändras, underströk han.

Annons

I stället menade han att roten till problemen är att det byggs alldeles för få bostäder i Sverige. Med högre hyror blir det intressantare för företagen att bygga nytt.

Något Margareta Friman-Scharin avfärdade som struntprat.

– Redan i dag får ju bostadsföretagen i stort sett ta ut marknadshyror när de bygger nytt. Så för att öka byggandet krävs helt andra åtgärder. Men det som händer om utredningens förslag genomförs är att de fastighetsägare som har äldre hus, och nästan alla hus i innerstan är byggda före 1990, kommer öka sina vinster med miljardbelopp. Pengar som går rätt ner i deras fickor.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.