Annons

HGF kräver hyressänkning på grund av parasit i Skellefteå

Skellefteå ​Hyresgästföreningen kräver nu att hyresgästerna ska få  kompensation för det odrickbara vattnet. HGF har begärt förhandlingar med både Skebo och de privata fastighetsägarna om saken.

​Det har nu gått nästan två veckor sedan Skellefteå kommun gick ut med uppmaningen att koka allt dricksvatten. Anledningen var att flera magsjuka skelleftebor testats positivt för parasiten Cryptosporidium. I dagsläget har nära 6000 skelleftebor insjuknat med liknande symtom.

Att smittkällan kom från dricksvattnet befarades direkt, men inga vattenprover har hittills visat på förekomst av Cryptosporidium. Trots det kräver nu Hyresgästföreningen kompensation för hyresgästerna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– I hyran ingår ett fungerande drickbart vatten och det har inte hyresgästerna i dag. Det är en brist i boendet och borde kompenseras, säger Roland Lätth, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Har ni blivit kontaktade av medlemmar som kräver kompensation?

– Ja, vi gör det här på uppdrag av hyresgäster som hört av sig till oss och kommit med önskemål om att vi ska driva saken.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

Såväl Skebo som berörda privata fastighetsägare har blivit kontaktade av HGF som vill förhandla om ersättningar till sina medlemmar.

Annons

Ett brev har också gått ut till samtliga medlemmar. Vilken ersättning som HGF kommer att kräva är dock oklart.

– Det här kommer nog inte att hända på en gång. Vi har ju en liknande förhandling på gång i Östersund.

Läs ocksåFörsvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Men är det verkligen fastighetsägarna som ska krävas på pengar, det är ju kommunen som levererar vattnet?

– Jo, men vi måste vända oss till fastighetsägarna, sedan är det upp till dem att gå vidare till sin vattenleverantör, kommunen. Det är inte något vi kan bestämma, menar Roland Lätth.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Östersundsbostäder bröt ihop för en månad sedan på grund av att parterna var för långt ifrån varandra. Östersundsbostäder ansåg att 50 kronor per lägenhet var en rimlig ersättning, Hyresgästföreningen menade att kompensationen borde ligga på fem procent, vilket skulle bli cirka 750 kronor för en normaltrea.

Annons

– Östersund ligger före, men kanske finns det en bättre vilja i Skellefteå att lösa det här. Men det vill jag inte spekulera i.

Jerker Eriksson, vd på Skebo, vill avvakta.

– Vi måste först se vilken omfattning det kommer att bli, hur länge vi måste koka vattnet. Sedan följer vi givetvis det som händer i Östersund. Det kan ju bli ett prejudicerande fall, säger Jerker Eriksson.

Men även prövningen i Östersund kan dröja. Ingvar Hellentin, jurist på Hyresgästföreningen, säger till Hem & Hyra att föreningen överväger att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten, men inget beslut är ännu taget om det. Efter ett utskick till samtliga medlemmar i Östersund hörde endast två av sig och ville driva frågan vidare.

Läs också Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige Utan varmvatten i sju veckor – så har Roger och sambon klarat sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.