Annons

Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Eskilstuna Upp till två minuter. Så lång tid tog det för AnnCriztin Welinder att få varmvatten i handfatet. Det kan jämföras med ett nybyggt hus där det bör ta högst tio sekunder.
Kvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.
Foto: Mattias Frödén
För att snabba på varmvattnet fick AnnCriztin Welinder aktivt hålla upp spaken med ena handen. "Men det tog ändå en bra stund och under tiden gick det ju inte att tvätta sig. Det var ganska så frustrerande att ha det så i flera år", säger hon.

Jo då, AnnCriztin Welinder är väl medveten om att hennes problem är futtigt med tanke på krig, ekonomisk kris och annat elände. Men det var verkligen irriterande att behöva vänta så länge på att få varmvatten i handfatet.
– I det stora hela är det ju en bagatell men jag vill ju kunna tvätta mig i varmvatten utan att behöva spola i kranen i flera minuter, säger AnnCriztin som bor i ett hyreshus i Eskilstuna.

Stor skillnad mot tidigare

Så här ligger det till: I januari 2020 installerade AnnCriztins värd en snålspolande blandare i hennes handfat. Kranen spolade fyra liter vatten i minuten i utgångsläget, tolv liter om man aktivt höll upp spaken.
– Jag märkte direkt att det tog väldigt lång tid att få varmvatten. Det var stor skillnad mot kranen som satt där innan.

Hon tog tid och konstaterade att det tog cirka en minut att få varmvatten om hon höll upp spaken, runt två minuter om hon bara lät det spola utan att göra något.

AnnCriztin försökte få sin hyresvärd, Medix Fastigheter, att göra något åt saken. Men hon fick nej, även om värden först medgav att det tog lång tid. Ett stambyte i huset förändrade inget.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Tröttnade till slut

Efter två år tröttnade AnnCriztin och kontaktade Hyresgästföreningens ärendehandläggare Martin Bommelin.

Vid två tillfällen var han där och mätte tiden och vattentemperaturen med labbtermometrar. Också han fick det till en respektive två minuter.
– Även om det här inte är någon stor sak så är det heller inte någon jättekostnad för fastighetsägaren att åtgärda problemet. Och det blev ju en försämring i hennes lägenhet, det fungerade bättre innan den nya blandaren installerades, säger Martin Bommelin.

Martin Bommelin mätte vid två tillfällen hur lång tid det tog för AnnCriztin att få varmvatten.

Med hjälp av honom ansökte AnnCriztin om ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. Men någon förhandling hölls aldrig eftersom Medix i det läget gick med på att installera en ny kran.

Hem & Hyra har pratat med flera experter, men ingen kan säga om väntan på varmvatten är ett utbrett problem.

Annons

Inga krav på 40-talet

Och reglerna om hur snabbt du ska få varmvatten är långt ifrån solklara.

AnnCriztin bor i ett hus byggt i slutet av 40-talet. Då fanns det inga krav på hur lång tid man skulle få vänta på varmvatten i en bostad.

Läs ocksåMisstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"

Det kom först på 80-talet och gäller alla byggnader utom enbostadshus. Men kravet är luddigt – det ska bli varmt ”utan besvärande väntetid”. Senare kompletterade Boverket med en rekommendation om hur lång tid det bör ta och numera är riktmärket inom tio sekunder.

De här föreskrifterna kan även gälla ett gammalt hus där stammarna är bytta. Men det är en bedömning som görs i varje enskilt fall och vad som gäller och har gällt i AnnCriztins hus går inte att säga.

Och det finns många faktorer som förklarar varför det tar tid att få varmvatten i kranen: Flödet, temperaturen på vattnet i husets ledningar, avståndet från kranen till ledningarna, trycket på vattnet (bor du högt upp kan du få vänta längre).

Läs ocksåVärd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster

Vatten som måste spolas bort

Samtidigt – har du en kran som spolar fyra liter i minuten så tar det givetvis längre tid att få varmvatten jämfört med en kran där flödet är tolv liter.
– Det finns ju en viss mängd vatten i röret som går mellan blandaren i handfatet och husets varmvattencirkulation. Det vattnet måste spolas bort innan du kan få varmvatten i din kran, säger Bengt Henricson som är branschutvecklare på organisationen VVS-Fabrikanterna.

Varmvattencirkulation finns i nästan alla flerbostadshus och gör att man snabbt kan få varmvatten i lägenheterna.

Finns lösningar

Går det då att minska väntetiden om en fastighetsägare har installerat ett snålspolande system i huset? Ja, en lösning är att dra nya, mindre rör mellan husets varmvattenrör (stammen) och handfatet. På det sättet minskar ju mängden vatten som måste ut ur kranen innan det varma vattnet kommer.

Annons

Men det stora problemet är oftast inte kranen i köket eller i handfatet.

– Nej, det är istället snålspolande blandare i duschen. Folk kan bli irriterande om flödet är för dåligt där, säger Bengt Henricson.

Han och några andra experter som vi intervjuat är tveksamma till att det har tagit så lång tid att få varmvatten som AnnCriztin och Hyresgästföreningen hävdat. Men AnnCriztin är säker på sin sak.

Får leva med det

Och den nya kranen – som inte är snålspolande och som installerades i januari i år – gör att väntan på varmvatten nu är kortare.
– Visst tar det lite tid även nu men det får jag leva med, säger AnnCriztin. Bäst hade det varit om jag hade fått behålla kranen som jag hade från början, den var suverän.

Medix Fastigheter har avböjt att kommentera.

Fakta: Oklara regler om varmvatten i din kran

• I över 40 år har det funnits regler om att varmvatten i flerbostadshus ska fås ”utan besvärande väntan”. Men något exakt och fastställt tidskrav finns inte. Boverket har dock sedan 1989 haft en rekommendation om hur lång tid det högst bör ta. Tiden har varierat mellan 30 och dagens 10 sekunder (för hus byggda 2011 och senare). Detta gäller vid ett flöde på två deciliter per sekund.
• Ett gammalt hus där stammarna bytts kan omfattas av dagens regler och rekommendationer.

Fakta: Kranar som sparar energi och vatten

• Snålspolande kranar (blandare) sparar både vatten och energi, enligt Energimyndigheten. Därför vill många fastighetsägare installera dem.
• Vattenflödet är lägre jämfört med vanliga kranar, men genom att till exempel blanda in luft i strålen kan komforten ändå behållas.
• Men med en kran som spolar mindre mängd vatten kan det ta längre tid att få varmvatten. Fast nya, mindre rör mellan kranen och husets varmvattenrör kan korta väntetiden. Det blir helt enkelt en mindre mängd avkylt vatten som måste ut ur kranen innan varmvattnet kommer.
• Det finns ingen obligatorisk energimärkning av vattenkranar liknande den som finns för exempelvis vitvaror. Men det finns en frivillig märkning inom branschen som du kan ta hjälp av.

Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.