HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hög musik största störningsmomentet

Nyheter Musik, skrän och skratt berövar dig nattsömnen – ändå hjälper inte värden dig. Det här kan du göra åt situationen. Mest störs vi av musik på hög volym samt stökiga fester.

Sveriges åtta hyresnämnder avgör varje år flera hundra fall där hyresgäster hotas av uppsägning på grund av olika sorters störningar. Enligt Carl Rydeman, domare på hyresnämnden i Sundsvall, krävs stark bevisning för att få någon uppsagd på grund av störningar.

– Hyresvärden måste ha både dokumentation och vittnesmål samt kunna precisera störningarna väl i tid och rum. Det går inte bara att säga att det varit ett elände hela hösten.

Läs ocksåGymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.

Ett bekymmer för värden är att bevisningen ofta består av anteckningar från personal som tagit emot klagomålen och inte direkta vittnesmål.

– Den typen av uppgifter har alltid ett lägre bevisvärde och måste betraktas med större försiktighet eftersom nyanser kan ha gått förlorade, säger Carl Rydeman.

Än mer besvärligt är det att hävda sin rätt som enskild hyresgäst. När varken värden eller störningsjouren löser problemet kan man som boende vända sig direkt till hyresnämnden och kräva ett åtgärdsföreläggande. Då är det särskilt viktigt att ha ordentligt på fötterna, klargör Carl Rydeman.

Läs ocksåKastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningarFyrverkerier samt vattenballonger.

– Personer som klagar är ofta färgade av sina egna känslor och partiska i målet, vilket sätter ytterligare krav på bevisningen.

Hans tips är att föra minnesanteckningar över varje gång man blir störd. Notera hur länge störningarna pågick samt vilka konsekvenserna blev för dig – både vid det enskilda tillfället och på sikt.

Det skadar heller inte att ta hjälp av tekniska hjälpmedel.

Läs ocksåGrannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

– Nu för tiden är det vanligt att använda bilder och ljudupptagningar från mobilen som bevisning.

Allra mest stör vi oss på att grannar spelar musik på hög volym. Därefter kommer i tur och ordning högljudda fester, grannar som röker så att det luktar inomhus, gaphalsar till grannar och nedskräpning på gemensamma utrymmen.

Att få sin sak prövad i hyresnämnden är kostnadsfritt.

Som medlem i Hyresgästföreningen har du även tillgång till gratis juridiskt stöd, och i bästa fall ett ombud som representerar dig i rättssalen. Hjälp som du bör tacka ja till, råder förbundsjurist Susanna Skogsberg.

– Många tycker att det är obehagligt att vara i nämnden. Det är en ganska besvärlig process, inte minst för att man som sökande får en utsatt position.

Om oväsendet inte är uppsåtligt eller en följd av oaktsamhet är utsikterna för den klagande parten sämre. Oavsett hur jobbigt det är att bli väckt av galltjut mitt i natten kan det exempelvis vara svårt att driva ett ärende mot en familj med ett spädbarn.

– Som granne måste man acceptera att barn är som barn är. Men det innebär inte att de kan bete sig hur som helst, säger Susanna Skogsberg.

Myten om att det ska vara tyst tio på kvällen har en ganska självklar förklaring. Klockslaget markerar tiden på kvällen då många människor går till sängs, och av naturliga skäl är det lättare att bli störd när man ska sova.

– Det är därför hyresvärden valt att säga att det ska vara tyst då. Och för allas bästa tycker jag man ska följa en sådan ordningsregel.

Fakta: Utsatt för störningar?

Kalla på hjälp. Vid pågående störning: ring störningsjouren eller hyresvärden. Är det en akut situation kan du även ringa polisen.
För dagbok. Anteckna exakt tid, hur länge störningen pågick och vad den fick för konsekvens.
Samla material. Ljudinspelningar och bilder kan underlätta din sak.
Träd fram. Man kan klaga till värden anonymt, men för att säga upp en hyresgäst behövs i regel vittnen som träder fram.
Gör det själv. Om värden inte tar tag i störningen kan du själv gå till hyresnämnden och kräva ett åtgärdsföreläggande. Det är gratis.
Bra bevisning. Försök ta in uppgifter från till exempel vaktbolag och eller servicepersonal. Objektiva, professionella vittnesmål har högt bevisvärde.

Läs också Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly Totalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.