Annons

Höga yrkanden i Värmland

Grums Yrkandena för hyresförhandlingarna i Värmland ligger högt. Hyresvärdarna vill höja hyrorna med mellan 2,39 till 3,50 procent nästa år. Samtidigt blir det allt ovanligare att bolagen alls lämnar ett yrkande.

Hyresförhandlingarna i Värmland är sena i år. Hittills har två kommunala bolag, en privat hyresvärd samt två fastighetsägarföreningar lämnat yrkanden på hur mycket de vill höja hyrorna.

Högsta yrkandena har Fastighetsägarföreningarna i Arvika och Kristinehamn lämnat: 3,5 procent. De förhandlar hyror för flera privata bolag på orterna.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Den privata hyresvärden Din Bostad vill enligt sitt yrkande ha 2,8 procents höjning nästa år. Det skulle innebära en höjning om 140 kronor för den som idag har en hyra på 5000 kronor.

Bland de kommunala bolagen är det Årjäng och Grums som kommit med yrkanden.

Årjängs bostad vill ha 2,39 procents höjning. Och Grums, som förra året inte ville höja alls, begär i år 3,2 procent.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Grums erbjöd en nolluppgörelse förra året. Det är ju så med nolluppgörelser att de är väldigt trevliga de år man träffar dem, men det kan komma bakslag senare. Och Grums yrkande får nog ses som ett uttryck för ett sådant bakslag, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i Region Mitt.

Sett till det – hur smart var det av er att gå med på en nolluppgörelse förra året?
– Ja, alltså… om ett företag går ut och säger att de klarar sig med en nolluppgörelse – så är inte vi dem som ivrar för en hyreshöjning. Det är inte riktigt vårt uppdrag. Utan vi måste utgå från att bolaget klarar att ta ansvar för det. Vi driver sällan och begär nolluppgörelser av bolagen, eftersom vi vet att det kan ge bakslag. Men när en hyresvärd kommer till oss och säger att de inte behöver höja hyran – då förutsätter vi att de tagit ställning till det.

Med 17 inrapporterade kommunala bostadsföretag i Region Mitt där länen Värmland, Örebro, Södermanland och Dalarna ingår, ligger det vägda snittet på 0,8 procent. Sett till det är yrkandena i Värmland höga.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Generellt, vad kan höga yrkanden bero på?
– Vi har fortfarande företag på mindre industriorter i Region Mitt som trots det starka samhällsekonomiska läget, fortfarande kämpar med ekonomiska konsekvenser från 90-talet. Man ligger efter och har behov av att öka underhåll och bygga nytt men man har inte tillräckligt stark ekonomi för det. Och då manifesteras det i att man vill höja hyrorna mer än andra. Men hyreshöjningar är inte lösningar på de problemen, utan vi behöver föra en dialog om vilka andra åtgärder som behövs för att långsiktigt ska förbättra läget, säger han.

Annons

Trots att yrkandena är så få, pågår flera förhandlingar i länet som beräknas vara klara inom kort. Anledningen är att färre bolag lämnar yrkanden utan att man förhandlar på ett nytt sätt:

– Det blir vanligare och vanligare att man frångår det traditionella sättet att förhandla där bolagen lämnade ett yrkande.  Nu får vi ett underlag som diskuteras och så landar vi i en överenskommelse. I Örebro län har man nog kommit längst i det sättet att förhandla, säger Marcus Kjellin.

På privatsidan finns än så långe bara enstaka mindre uppgörelser offentliggjorda i Region Mitt, så ett snitt är inte statistiskt signifikativt än.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.