HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höghusbranden: Tar ett år innan någon kan återvända

Gävle Det brandhärjade höghuset på Öster i Gävle ska med all sannolikhet återställas. Men det tar minst ett år innan hyresgästerna kan återvända. Det beskedet gav Gavlegårdarnas ledning på tisdagen.
Foto: Mats Jonsson
Av tiovåningshuset återstår det nu bara åtta våningar.

Hyresgäster från 52 lägenheter är hemlösa efter den misstänkt anlagda branden i ett höghus på Öster i Gävle för en och en halv vecka sedan.

– Många bor fortfarande på hotell. Andra har flyttat in hos släktingar eller bekanta. Men vi har ingen totalbild av hur det ser ut. Var och en gör sina egna överenskommelser med respektive försäkringsbolag, säger Peter Levin, chef för avdelningen verksamhetsstöd på Gavlegårdarna.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Vid en pressträff på tisdagen gavs beskedet att de undersökningar som hittills gjorts av de kvarvarande delarna av tiovåningshuset – våning nio och tio är borta – indikerar att det är värt att behålla och rusta huset. Att riva och bygga nytt bedöms bli  ännu dyrare.

Under återställningstiden kommer lägenheterna inte att vara tillgängliga.

– Det kommer att ta lång tid. Vi pratar sannolikt om minst ett år, sade Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson om beräknad tid för återflyttning.

Läs ocksåPitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

På tisdagen inleddes också samtal med de drabbade hyresgästerna om hur de har det i dag och hur de ser på framtiden.

– Det handlar om att ge stöd i en traumatisk situation och få igång en dialog, säger Peter Levin.

Utifrån de samtal som förts hittills är det dock för tidigt, menar han, att dra några slutsatser om flertalet vill tillbaka till sina gamla lägenheter eller söka sig ett nytt boende.

Läs ocksåDatanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevisEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.

Några så kallade komplementbostäder att erbjuda har inte Gavlegårdarna. Däremot kan det bli aktuellt att tillfälligt stoppa fördelningen av lediga lägenheter via bostadskön.

Cirka 200 lägenheter i månaden blir lediga och tanken är då att hyresgäster från det brandhärjade höghuset skulle kunna få förtur framför köande som står i tur att få hyra en lägenhet.

Hittills har hyresgästerna bara fått återvända till sina hem under korta stunder för att i sällskap med personal från Gavlegårdarna hämta de mest akuta förnödenheterna.

Att få ut möbler och andra större saker blir svårt eftersom hissen är utslagen och balkongerna osäkra att gå ut på. Därmed återstår bara en smal spiraltrappa att ta sig in och ut via.

Lösningen på det problemet blir förmodligen att använda en extern hiss utanför huset för att få ut bohag.

Fakta: Höghusbranden

Höghuset på Norra Fiskargatan 1 i Gävle började brinna fredagskvällen 1 oktober.

Våning nio med förråds- och teknikutrymme samt våning tio med två lägenheter totalförstördes och finns inte längre kvar.

Övriga våningar i huset är brand- och vattenskadade i varierande grad.

En person, själv bosatt i huset, har häktats som på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

 

 

Läs också Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.