Annons

Högre hyror hos Kindahus

Kinda Hyran höjs med 167 kronor för alla Stiftelsen Kindahus hyresgäster 1 januari. Uppgörelsen är ett första steg mot ett nytt hyressättningssystem.

Kindahus hade begärt att få höja hyrorna med 5,7 procent, det högsta kravet hittills bland länets kommunala bostadsbolag och -stiftelser inför 2012. Det står nu klart att höjningen blir i genomsnitt 3,8 procent. De ökade intäkterna skulle till största delen användas till underhållsinsatser.

Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson menar att det är lättare att gå med på en högre hyreshöjning när pengarna går just till underhåll och det finns ett stort behov.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– Det är en avvägning att göra. Om vi motsätter oss en hyreshöjning är det risk för skador på husen och då kan det bli ännu dyrare för hyresgästerna i slutänden, säger han.

Överenskommelsen är ovanlig eftersom den innebär att alla lägenheter, oavsett storlek, får lika stor höjning i kronor. Det betyder att höjningen blir särskilt kraftig för hyresgäster med små lägenheter.

– Vi jobbar med en översyn av hyressättningen hos Kindahus. Den är inte klar ännu, men vi har kunnat se att om man tittar på hyrorna per kvadratmeter och år så är de stora lägenheterna dyra i förhållande till de små. Därför tar vi nu ett första steg mot att jämna ut det, säger Benny Andersson.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Han menar att alternativet, att låta alla hyresgäster få lika stor höjning procentuellt, hade lett till att skillnaderna hade växt och att hyran för små lägenheter riskerar att höjas ännu mer senare, vid införandet av ett nytt hyressättningssystem.

Kindahus vd Per Cedervall säger att en stor del av de ökade intäkter som hyreshöjningen ger ska gå till underhåll.

– Vi har mycket stora underhållsbehov men det är en balansgång att få det att gå ihop. Hyresgästerna vill ha förbättringar, det märker vi när vi är ute på bostadsmöten, men samtidigt vill de inte ha för höga hyror. Det gäller att hitta rätt nivå.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Under det här året har Kindahus bland annat helrenoverat ett antal badrum. Man har också åtgärdat avloppsledningarna i flera hus genom så kallad relining, då nya rör förs in inuti de gamla. Det är ett arbete som enligt Per Cedervall måste fortsätta för att man inte ska riskera att få stora skador på fastigheterna.

– Det har visat sig se värre ut än vi kände till.

Annons

Han påpekar att hyrorna i Kinda fortfarande ligger lågt jämfört med de större kommunerna i länet.

– I Linköping är månadshyran för en motsvarande lägenhet 1 000 kronor högre. Samtidigt kostar det ungefär lika mycket att underhålla hus oavsett var de ligger.

Stiftelsen hade hoppats att kunna höja hyrorna något mer än vad som nu blir fallet. Per Cedervall utesluter inte att det kan bli aktuellt att sälja någon eller några fastigheter under de närmaste åren för att få in mer pengar till underhåll. Vilka vill han inte peka ut i dagsläget. Han tror inte att det skulle vara något problem att hitta köpare.

Fakta: Så mycket höjs hyrorna i länet 2012

Hyreskraven inom parentes.

Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 1,96% (2,0%).
Vallonbygden, Finspång: 2,34% (3,9%).
Bostadsbolaget, Mjölby: 2,9% (3,8%).
Ramunderstaden, Söderköping: 1,96% (4,0%).
Stiftelsen Kindahus: 167 kronor i månaden, oavsett lägenhetsstorlek, vilket motsvarar 3,8% (5,7%).

Läs också P-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala De adopterar för ett vackrare bostadsområde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.