HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gratisplatser försvinner – nu tvingas Dunio betala för parkeringen

Östergötland Allt färre hyresgäster kan parkera gratis där de bor. ”Varför ingår det inte en parkeringsplats i hyran?” undrar småbarnsmamman Dunio Saawi i Tanumshede, en av dem som har tvingats börja betala för sin plats.
En parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.
Foto: Karin Gistedt
"Varför ingår det inte en p-plats per lägenhet i hyran?" undrar Dunio Saawi som just nu håller på att ta körkort.

33-åriga Dunio Saawi har hyrt av kommunala Tanums Bostäder i flera år. Först i Fjällbacka, nu på Granvägen i Tanumshede. I familjen finns idag en bil. Men i framtiden kan det bli tal om två.

— Jag håller på att ta körtkort, säger Dunio Saawi.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Hyreshuset ligger utkanten av Tanumshede och till varje lägenhet finns det en p-ruta. Tidigare var de gratis men sedan drygt två år tar det kommunala bostadsbolaget Tanums Bostäder ut hyra. I dagsläget 160 kronor i månaden.

— Varför ingår det inte en p-plats per lägenhet i hyran? Det är ju inte brist på platser här, säger Dunio Saawi, som dessutom tycker att det är konstigt att p-hyran kan höjas utan förhandling mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.

— Det känns som ett sätt för värden att ta ut mer hyra utan att vi som hyr har något att säga till om, säger Dunio Saawi.

Läs ocksåTanums Bostäders försäljningsplaner läggs på isMichael Halvarsson (MP) tycker att det är omdömeslöst att sälja de få allmännyttiga hyresrätterna som finns i centrala Fjällbacka.

Björn Berntsson är vd för Tanums Bostäder. Enligt honom var det flera saker som gjorde att bolaget började ta ut p-hyra.

— Hyresgäster var trötta på att platserna som hörde till deras fastigheter nyttjades av externa fastighetsägare och våra norska landsmän. Dessutom hade en del hyresgäster flera bilar parkerade vilket gjorde att andra hyresgäster med bil inte fick någon plats.

Allt fler tar betalt

Tanums Bostäder är en av flera kommunala hyresvärdar som har börjat ta betalt för parkeringar som tidigare varit gratis. Platen i Motala, Kindahus och Bostadsbolaget i Mjölby är andra som har valt samma väg. Alla tre anger problem med att obehöriga nyttjar parkeringsplatserna som en av orsakerna bakom förändringen.

På Kungsvägen 81 i Mjölby var det tidigare svårt för de boende att få plats att parkera, men sedan Bostadsbolaget införde krav på parkeringstillstånd som kostar 100 kronor i månaden märks en radikal förändring, enligt fastighetschef Anders Loinder.

— Jag tror att andra som bor runt omkring brukade stå där, för det var alltid fullt. Det är det inte längre, säger han.

Ett annat syfte var att få bukt med de omfattande problemen med skrotbilar. Som mest stod ett 50-tal fordon i varierande stadier av förfall i Bostadsbolagets områden, ofta både oskattade och obesiktigade.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

— Den hanteringen kostade mycket pengar för oss men nu har problemet i princip försvunnit, enligt Anders Loinder.

En man i blå skjorta till vänster och en skrotbil till höger.
Att införa p-hyra löste problemet med skrotbilar i bostadsområdena, enligt Anders Loinder.

Tanumbostäder prövade först att dela ut gratis parkeringskort till sina hyresgäster. Men det fungerade, enligt Björn Berntsson, inte.

— När hyresgästerna glömde att lägga parkeringskortet i rutan fick de parkeringsböter som de inte ville betala. Följden blev oerhört mycket mer administrativt arbete för oss, säger han.

Otrygga parkeringsplatser

Andra skäl till att parkeringshyran infördes var att hyresgäster uppgett att de befintliga parkeringsytorna upplevdes som otrygga. Och att bolaget, i stället för att satsa på kostsam vaktrondering, bestämde sig för att rusta upp parkeringarna och göra dem mer gästvänliga.

— Och vi anser att hyresgäster som nyttjar de här platserna rimligen ska vara med och bekosta de här insatserna, säger vd:n.

Anders Loinder är av samma åsikt.

— Parkeringsplatserna ska bära sig själva och inte betalas av de som inte har bil, betonar han.

I Mjölby har kritiken från boende framför allt handlat om att Bostadsbolaget valt ett system där det inte ingår en egen parkeringsruta i månadsavgiften. Det har hänt att hyresgäster, trots de betalat, inte hittat någon ledig plats att parkera på.

— Vi testar oss fortfarande fram och det ska inte säljas fler tillstånd än vad som finns platser på en parkering. Det är praktiskt för oss att slippa märka upp och administrera uthyrning av över 1 000 parkeringsplatser.

Hela hanteringen, inklusive parkeringsövervakningen, sköts av en entreprenör.

Förstår kritiken

Björn Berntsson på Tanums Bostäder säger att han förstår att hyresgäster ifrågasätter p-hyran och att de ser det som en dold hyreshöjning.

— Jag har full respekt för att hyresgäster kan uppfatta det på det viset, men helt ärligt så har den ekonomiska aspekten inte varit drivande. På flera områden finns alternativ parkeringsyta som kommunen ännu inte har avgiftsbelagt, säger Björn Berntsson.

En parkeringsplats och en husfasad.
Tanums Bostäder har idag 735 lägenheter och 700 p-platser varav 500 är uthyrda. Att hyra en p-ruta kostar 160 kronor i månaden. Vill man ha tillgång till el för motorvärmare är hyran 210 kronor.

Men det finns fortfarande ett fåtal hyresvärdar som låter sina hyresgäster parkera gratis. Ett exempel är kommunala Ydrebostäder.

— Vi har mest marklägenheter och jag är ganska säker på att om vi skulle märka upp en parkeringsplats per lägenhet och börja ta betalt så skulle hyresgästerna bara ställa sig någon annanstans i närheten i stället. Här parkerar man lite som man vill, kan man säga och det finns gott om ytor att stå på, säger vd Pär Hellman.

Några planer på att införa p-hyra finns inte heller.

— Nej, det enda vi tar betalt för är garage och platser med elstolpe.

Läs också Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Parkeringsavgiften på 40 000 får Dennis att köpa villa och flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.