Höjd hyra trots dålig skötsel – Hyresgästföreningen uppmanar boende att inte betala

Hyresgästen Laila Berg satt och åt frukost när hon hörde hur det small till i badrummet.
– Kakelplattorna hade fallit ner över toaletten. Man borde väl ha hjälm på sig, för det här har hänt flera grannar, säger hon och visar bilderna i mobilen på hur kakelplattor ligger spräckta över golvet och på toalettsitsen.
Grannarna samlas runt ett köksbord dukat med fika och berättar om hur de gulliga röda trähusen med vita snickerier börjat förfalla sedan värden Deje Egendom tog över. Trots förfallet vill Deje Egendom höja hyran med fem procent. Det här är inte ett enskilt fall. Höjningen sker inom ramen för ett nytt system för hyressättning som infördes 2022.
Fuktskador i badrummet
Margit Olsson är en av grannarna runt bordet. Hon har våtrumstapet och slipper visserligen nedfallande kakel, men tapeterna vittnar om fuktskador och fönsterkitt faller bort. Dessutom är hennes hyra oförklarliga 1300 kronor högre än de andras.
– Jag vet inte varför – lägenheterna är ju likadana, säger Margit.

Dåligt underhåll och dålig förvaltningskvalité har varit en viktig aspekt när Hyresgästföreningen tidigare förhandlat hyror. En värd med dåligt underhåll fick tidigare lägre hyreshöjning.
Men sedan 2022 ska hyror sättas utifrån ett antal samhällsekonomiska faktorer. Med den nya modellen ses dåligt underhåll som något avvikande som förhandlas separat vid behov. Tanken är nämligen att förvaltning alltid ska fungera.
Verkligheten för hyresgäster hos slum- och problemvärdar ser dock annorlunda ut. I Värmland valde Hyresgästföreningen ut fem värdar med dåligt underhåll för att testa det nya sättet att förhandla. Målet var att värdarna skulle hålla tillbaka höjningar eller sänka hyrorna och ta fram konkreta åtgärdsplaner.

”Fina ord och tomt prat”
Endast i en av de fem förhandlingarna, gällande Almen 21, har Hyresgästföreningen hittills nått framgång. Förhandlingen med Edsvallahem, som Hem & Hyra har skrivit om tidigare, pågår fortfarande. De övriga tre, bland annat Deje Egendom, ledde inte till något alls.
Hyresgästföreningens förhandlare Emelie Lindström försökte via förhandlingar med branschorganisationen Fastighetsägarna få Deje Egendom att bättra sig. Men trots dokumenterade problem har försöken att få till förbättringar mött motstånd från värden.
– Det gick inte alls. Det var mycket fina ord och tomt prat. Men inget genuint intresse att förhandla från värdens sida, summerar Emelie Lindström och fortsätter:
– Fastighetsägarna och vi delade vissa uppfattningar men det hjälper inte när inte värden vill samarbeta. Det gick så långt att hyresvärden sa att de ansökt om bygglov men när vi kontrollerade det hos kommunen stämde det inte, berättar hon.
”Betala inte”
Det här, menar Emelie Lindström, innebär ett problem inte bara för hyresgästerna och Hyresgästföreningen – utan även för branschorganisationen Fastighetsägarna.
– Jag tycker att de ställs i dålig dager när de företräder värdar som ljuger vid en förhandling, säger hon.

För hyresgästerna i Deje innebär misslyckandet att det inte finns någon ny framförhandlad hyra för 2025, men Deje Egendom har direktaviserat höjningen de vill ha: 5,2 procent. En höjning som alltså är lika hög som många skötsamma värdar tar ut.
– Vi uppmanar hyresgästerna att inte betala höjningen utan fortsätta att betala den tidigare, framförhandlade, hyran. Det är riskfritt, säger förhandlaren Emelie Lindström.
Hönsnät runt skorstenen
Lena Hagström är en av hyresgästerna som fått informationen om att inte betala höjningen. Hennes och makens Stens skorsten har värden lagat provisoriskt med hönsnät när tegelstenar började falla ner över uteplatsen.
– Det känns så klart lite osäkert att inte betala. Men jag har förstått att värden inte kan vräka oss och därför känns rätt att inte betala. Häromdagen hade vi till exempel inget varmvatten eftersom oljan hade tagit slut. Sådant hände aldrig med vår tidigare värd men är inte ovanligt nu, säger Lena som bott i området i åtta år.

Arbetsgrupp mot problemvärdar
Hyresgästföreningen har tillsatt en nationell arbetsgrupp för att se hur föreningen ska hantera problematiska hyresvärdar.
– Vi behöver ha hela organisationen med oss när vi ska hantera värdar som missköter sig. Nästa steg är att ta det den juridiska vägen via hyresnämnden när det visat sig svårt att nå framgång med förhandlingar, säger Emelie Lindström.
I Deje hoppas hyresgästerna att det ska ge resultat.
– Det här har varit ett fint område. Vi trivs här, men nu börjar man ju skämmas för hur det ser ut, säger Margit och får medhåll av grannarna runt köksbordet.
Vare sig Deje Egendoms ägare Eva Stark eller Branschorganisationen Fastighetsägarna vill ställa upp på muntliga intervjuer. Frågorna mejlas, men de har inte återkommit med svar.

Edsvallahem – Ännu pågående.
Deje Egendom – Ingen förhandlingsöverenskommelse.
Almen 21 – Problem åtgärdade och kompensation på 300 kronor.
Fryken Fastigheter – Ingen förhandlingsöverenskommelse.
CKB Fastigheter – Ingen förhandlingsöverenskommelse.
• Trepartsöverenskommelsen innefattar rekommendationer och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen.
• Överenskommelsen träffades våren 2022 mellan parterna Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta, och Fastighetsägarna Sverige.
• Tar hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen, ekonomisk utveckling i samhället (BNP, räntor, inflation) samt lokala förhållanden på orten (avgifter för vatten, avlopp och avfallshantering).
• Förvaltningskvalitet (skötsel, underhåll, trygghet och service) ska förhandlas separat.