Annons

Höjda avdrag för andrahandsuthyrning

Nyheter Det ska bli mer lönsamt att hyra ut sin bostad i andra hand, anser en statlig utredning. Därför bör skatteavdraget höjas från 4 000 kronor till 18 000 kronor. Men för landets hyresgäster blir effekterna få, enligt Hyresgästföreningens jurist.​
Det var i augusti förra året som utredaren Christina Jacobsson fick i uppdrag att utreda förutsättningarna för privatpersoner att hyra ut den egna bostaden. På måndagen presenterades resultatet.
Som ett led i att göra det mer attraktivt att hyra ut sin bostad i andra hand föreslår utredaren att det schablonavdrag som får göras vid intäkter av andrahandsuthyrning höjs från dagens 4 000 kronor om året till 18 000 kronor.
– För hyresgästerna betyder det i praktiken ingenting eftersom man inte får ta ut mer i hyra än vad man själv betalar. Intäkten blir därmed noll kronor, säger Susanna Skogsberg, jurist vid Hyresgästföreningen och delaktig i den samrådsgrupp som varit engagerad i utredningen.
Vidare föreslås att hyreslagen ändras så att studier på annan ort i framtiden räknas som beaktansvärda skäl för hyresgäster att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Studier bör alltså likställas med arbete, enligt utredningen.
Även längre utlandsvistelser ska anses vara skäl nog för att få lov att hyra ut lägenheten i andra hand, enligt utredningen, något som inte är fallet i dag.  
– Det tycker vi är bra. Det betyder en anpassning till en föränderlig värld där vi reser allt mer och är borta längre, säger Susanna Skogsberg.
Nytt är också att andrahandshyresgäster som betalar för mycket i hyra bara ska kunna kräva tillbaka överhyra för ett år i stället för två år som gäller i dag.
Men eftersom de flesta hyresgäster hyr ut sina lägenheter i korta perioder blir de praktiska konsekvenserna av just det förslaget få, enligt Susanna Skogsberg.
Utredaren väljer att inte föreslå några förändringar när det gäller bostadsrättsinnehavares möjlighet att räkna in kostnader för till exempel lån och räntor i andrahandshyran, något som regeringen ville att utredaren skulle undersöka.
Det skulle bli alltför komplicerat att administrera anser utredaren som därmed slår fast att det är bruksvärdesprincipen som gäller.  
– Det är med lättnad vi konstaterar att bruksvärdesprincipen råder även i framtiden vid andrahandsuthyrning, säger Susanna Skogsberg.
Hem & Hyra har förgäves sökt utredaren Christina Jacobsson för en kommentar.
 

Annons
Annons
Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.