HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos privatvärdar i Göteborg, Kungälv och Partille

Göteborg Hyresgäster hos Västerstaden, Bygg-Göta och många andra privatvärdar i Göteborgsområdet får höjd hyra. Det är resultatet av en uppgörelse med Hyresgästföreningen, där värdarna företrätts av ombudet Stadsån.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2018 – hela listan

Stadsån företräder en mängd privatvärdar, en del så små att de bara äger ett hus. Bland de större kan nämnas Västerstaden, Bygg-Göta, Amlövs och Sundbergs Fastigheter.

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp

De flesta finns i Göteborg, men några även i Partille och Kungälv. Totalt berörs omkring 5 000 hyresgäster.

Eftersom det handlar om många olika värdar och hus varierar hyreshöjningen mellan 0,7 och 1,2 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det en höjning med mellan 42 och 72 kronor.

De nya hyrorna gäller retroaktivt från och med den 1 april. Hyresgästerna kommer att få den sammanbakade ökningen för april, maj och i vissa fall juni på sin nästa hyresavi.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Halland 2022

Stadsån hade från början yrkat på betydligt högre höjningar, i de flesta fall över 2 procent och i vissa fall upp till 4,5 procent.

Tony Petrov, förhandlingsansvarig hos Hyresgästföreningen Västra Sverige beskriver förhandlingsklimatet som tufft.

– Vi har haft ett tiotal möten à tre timmar. Framförallt är det hyresnivåerna som vi inte varit överens om. Där har vi haft långa diskussioner, säger han.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2022

Mycket tid har också lagts på att diskutera underhåll, eftersom det är en fråga där kvaliteten varierar mycket mellan olika värdar.

– Vi har pratat om allt från underhållsplaner till vilka ambitioner fastighetsägarna har. För oss har det varit viktigt att förmedla att underhåll är något som bör genomföras och att det måste göras på ett riktigt sätt, säger Tony Petrov.

Han påpekar att det ofta är svårt att förhandla hyror för ett spretigt bestånd.

– Vi uppmanar alla våra medlemmar att hjälpa till. Skicka in underlag eller engagera dig i din lokala hyresgästförening, säger Tony Petrov.

Greger Stadenfeldt från Stadsån är mycket kritisk till hela uppgörelsen.

– Överenskommelsen präglas av en trist syn på fastighetsägares villkor, med låga hyreshöjningar. Det urholkar möjligheterna till god förvaltning och gott underhåll. Vi är inte speciellt nöjda.

LÄS MER:
Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2018 – hela listan

Läs också Hyreskrav i Växjö skapar debatt bland Växjöborna på nätet Här blir sena hyresbetalare uppsagda direkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.