Annons

Höjda hyror hos privatvärdar i Varberg

Varberg Boende hos Derome Förvaltning, Varbergs Stenfastigheter och andra privata värdar i Varberg får höjd hyra. Höjningarna är större än tidigare år. Till stor del beror det på den ökade inflationen, enligt Hyresgästföreningen.
Foto: Gustaf Görfelt

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2018 – hela listan

Hyresgästföreningen har kommit överens med de båda ombuden Fastighetsägarna GFR Varberg och RCB Fastighetsutveckling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De företräder tillsammans den absoluta majoriteten av privatvärdarna i kommunen, bland andra Derome Förvaltning och Varbergs Stenfastigheter.

För hyresgäster hos GFR:s värdar höjs hyran med mellan 0 och 1,6 procent, beroende på vilket hus man bor i.

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det en höjning med mellan 0 och 96 kronor. De nya hyrorna gäller från och med 1 mars.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

För hyresgäster hos RCB:s värdar ligger höjningen mellan 0,75 och 2,1 procent. Om nuvarande hyra är 6 000 kronor betyder det mellan 45 och 126 kronor. Hyreshöjningen gäller retroaktivt från 1 januari 2018 och gäller till 1 juli 2019.

Annons

Höjningarna är högre än i fjol.

– Ja, och det är nog något vi kommer att se på fler ställen. Framför allt på grund av att inflationen ökat, säger Marcus Atterstam, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Hyresnivåerna ligger lägre i Varberg än i stora delar av övriga Göteborgsregionen och Halland. Det innebär att ökningen i kronor och ören ofta är mindre i Varberg än i en grannkommun som Kungsbacka, även om procenttalen skulle vara lägre där.

De lägre hyresnivåerna gjorde också att det under en lång period rådde ett mycket hårt förhandlingsklimat i Varberg, både på den privata och kommunala sidan. Men de senaste åren har det ändrats.

– I år har vi haft ett mycket konstruktivt och bra förhandlingsklimat redan från början, även om vi inte varit överens. Jag tror alla tycker det är skönt att det är en fungerande förhandlingssituation numera, både Hyresgästföreningens förtroendevalda, hyresgästerna och vår motpart, säger Marcus Atterstam.

Annons

LÄS MER:

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2018 – hela listan

Här är värdarna som vill höja din hyra i Halland 2018

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.