Annons

Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet

Gävleborg Inbrott, polisjakter utanför fönstret och främmande människor på altanen. Kvinnan känner sig ständigt orolig och vill inte bo kvar på markplan. Men trots att hon har hittat en bytespartner nekas hon lägenhetsbyte.
Fönster med regndroppar på, utanför mörka trädsiluetter och moln. En kvinna som vill byta lägenhet på grund av oro nekas byte.
Foto: Pixabay
En kvinna som känner sig otrygg hemma vill inte längre bo på bottenvåningen, men nekas lägenhetsbyte av hyresvärden och hyresnämnden. Fotot är inte från lägenheten i artikeln.

En narkotikapåverkad kvinna som har gått in genom altandörren för att leta efter värdesaker. Okända personer på uteplatsen som stjäl utemöbler och krukor. Polisen som jagar misstänkta brottslingar på gång- och cykelbanan utanför lägenheten. Hyresgästen räknar upp en rad händelser för hyresnämnden. Upplevelserna har gjort att hon känner sig otrygg hemma och hennes problem med ångest har förvärrats.

Hon vill därför byta lägenhet, till en som har ett mer skyddat läge och inte ligger på bottenvåningen. Hon har dessutom hittat en person som av hälsoskäl vill byta till sig just en lägenhet i markplan – och hyresgästen har godkänts av hyresvärden. Trots det nekas kvinnan lägenhetsbyte av både hyresvärden och hyresnämnden.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt hyresnämnden finns det inget som talar emot att de båda hyresgästerna har varit skötsamma och betalat hyran. Men för att ha rätt att byta lägenhet måste man själv lägga fram bevis för att man har tillräckligt starka skäl till det. Kvinnan hänvisar till journalutdrag utan underskrifter för att visa på sin psykiska ohälsa. Det tycker inte hyresnämnden räcker för att slå fast att hon skulle få en betydligt förbättrad bostadsstandard genom den planerade flytten.

Hyresnämndens beslut kan inte överklagas. Däremot kan man när som helst skicka in en ny ansökan, om man exempelvis kan ta fram fler bevis för att man borde få byta lägenhet.

Annons
Fakta: Då har du rätt att byta lägenhet

Om hyresvärden inte går med på ett lägenhetsbyte kan du i vissa fall få rätt till det ändå, genom att vända dig till hyresnämnden. Skäl som godkänns kan till exempel vara:

  • Du vill flytta till en större lägenhet för att du har fått barn eller till en mindre för att barnen har flyttat hemifrån.
  • Du har fått sänkt inkomst och behöver en lägenhet med lägre hyra.
  • Du har fått arbete på annan ort.
  • Du kan få betydligt förbättrad bostadsstandard genom ett byte.

För den som har bott kortare tid än ett år i sin lägenhet krävs betydligt starkare skäl, exempelvis att man är i akut behov av billigare boende efter ett dödsfall i familjen, eller efter att ha förlorat jobbet.

Om den man vill byta lägenhet med inte kan betala hyran, har stört sina grannar eller misskött lägenheten kan hyresnämnden säga nej till ett byte.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Kriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik" Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.